OPSADNO STANJE PRED VIŠIM SUDOM U POŽAREVCU: 30. januara se nastavlja suđenje pljačkašu zlatare „Majdanpek“

Nalaz Bezbednosno-informativne agencije (BIA) od pre 15 godina treba da reši pljačku zlatare „Majdanpek“ u Požarevcu, iz koje je 10. novembra 2008. odneto 2,7 kilograma zlata, vrednog 6,3 miliona dinara!

Foto: Alo/lustracija

Suđenje pred Višim sudom u Požarevcu nije se maklo s mrtve tačke, osim što su se u slučaju promenila tri tužioca i dvoje sudija! Na optuženičkoj klupi je kik-bokser s ispoliranim zubima i zavodničkim osmehom Bojan Dragičević (43) iz Gračca, koga su mediji nazvali „Magnet za žene“ jer se Fejsbuk usijao od lascivnih poruka pripadnica lepšeg pola koje su se oglasile kada je hrvatska policija za njim raspisala poternicu. Dragičević je 11. januara ove godine doveden u Viši sud u Požarevcu iz zatvora u Padinskoj Skeli s lisicama na rukama i bukagijama na nogama u pratnji šestorice čuvara, dok su zgrada suda i cela ulica bili pod opsadom Žandarmerije jer je do sada bežao iz zatvora u Lepoglavi, Puli i Sremskoj Mitrovici.

Njegovi branioci Slavko i Predrag Petrić iz Beograda su na početku pretresa istakli da nema pouzdanih dokaza da je on akter sporne pljačke. Advokat Slavko Petrić je izneo primedbe navodeći da ispada da su tri pljačkaša nosila jednu rukavicu prilikom upada u zlataru jer u spisima nema dokaza kako su sirovi DNK tragovi, koje je Julijana Radović iz BIA 2009. našla na mestu pljačke, povezani sa optuženim.

– Kriminalističko-tehnička dokumentacija od 10. novembra 2008. Policijske uprave Požarevac prikazuje deo hirurške rukavice, ali se ne vidi da je taj deo nađen na licu mesta. Na drugom mestu se konstatuje da je komad rukavice pronađen u podrumu neke prostorije koja nema veze sa zlatarom. Nisu bila prisutna dva svedoka prilikom uviđaja što znači da je mogao bilo ko da donese parče hirurške rukavice i da je ostavi tamo – rekao je advokat Petrić.

Stručni savetnik odbrane genetičar prof. dr Oliver Stojković je rekao da sud od veštaka BIA Julijane Radović traži da odbrani okrivljenog i njemu dostavi sirovu, elektronsku formu rezultata DNK analize, onako kako su očitani u genetičkom analizatoru.

– Ove datoteke se trajno čuvaju u računaru koji je priključen na genetički analizator. Traženi elektroferogrami (sirova forma DNK) su neophodni da bi se odbrana uverila da li su pravilno očitane genske varijante u DNK profilima iz tragova koji su prikazani u tabeli veštačenja – rekao je dr Stojković i sudiji Sonji Jovanović dostavio pismeni zahtev.

Stojković traži da BIA dostavi dokaze/Foto: Privatna arhiva

Podsetimo, posle pljačke zlatare je nađeno parče hirurške rukavice sa DNK tragovima nepoznate osobe. Radi upoređivanja tragova, od optuženog su uzeti DNK profil i bukalni bris 14. novembra 2019, ali u sudskim spisima, prema rečima advokata Slavka Petrića, nema dokumentacije o tome.

– Od Bojana je uzet bukalni bris 11 godina posle pljačke u Policijskoj upravi Novi Sad, kada je uhapšen, ali nigde nije navedeno za koju svrhu. On nikada nije dao pristanak da se njegov DNK profil čuva i koristi u određenom slučaju niti je postojala naredba da se od njega uzme bukalni bris za ovaj postupak. Tvrdimo da popis zaliha u zlatari nije sačinjen 10. novembra 2008. kako je navedeno, već mnogo kasnije što je vidljivo po pečatu popisa. Takođe, popis knjigovodstvenog stanja ne mora da odražava stvarno stanje u zlatari – rekao je ranije Slavko Petrić.

Optuženi tvrdi da je u vreme pljačke bio kod roditelja u Kladovu. U Požarevcu je bio 2012. kod rođaka u gostima, a na pitanje tužioca je rekao da nije koristio hirurške rukavice dok je bio u Požarevcu. Suđenje se nastavlja 30. januara.

(Tpknews.com/Alo!)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker