“NEMOJ DRAGANE! DA ZNAŠ KAKO JE UNUTRA NE BI IŠAO”: Kako je izgledao odlazak vlasnika Informera u zatvor (VIDEO)

Ulazna kapija Okružnog zatvora u Beogradu bila je scena poslednjeg čina monodrame Dragana J. Vučićevića. Sve naslovne strane Informera, gostovanja po televizijama i konferencije za medije pripremale su teren za Vučićevićev konačni čin – odlazak na izdržavanje šestomesečne zatvorske kazne zbog toga što nije hteo da plati novčanu kaznu od 200.000 dinara.

Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

Nemoćni da se odupru dobrom spektaklu, mediji su se u ponedeljak ujutru okupili ispred zatvorske kapije sa kamerama i fotoaparatima na gotovs.

Pored pripadnika medija, koji su bili ubedljivo najbrojniji, ispred ulaza tiskala se još jedna grupica ljudi čija će uloga tek malo kasnije postati jasna. Osim njih, na samim ulaznim vratima, nalazilo se i nekoliko članova porodice osuđenih lica, mirno čekajući sa torbama i kesama da ih puste u posetu.

Čekanje po hladnom aprilskom jutru, novinarima je prekratio Simo Spasić, predsednik Udruženja porodica kidnapovanih, ubijenih i nestalih sa prostora Kosova i Metohije.

Sa megafonom i belom majicom sa ispisanim logom medija i nacija koje prezire Spasić je zagrevao masu uobičajenim repertoarom.

– Dragan Vučićević nije zločinac, on je patriota. Ja ću s njim ruku pod ruku u zatvor – , vikao je Spasić.

Sipajući uobičajene uvrede na račun N1, Nove.rs, Danasa, Spasića je u jednom trenutku poneo trenutak.

– Da vas je sramota, vas iz N1, Nove S, Danasa… NIN-a… ma i sve ostale da vas je sramota Pinka, Hepija, Studija B. Da ste u Severnoj Koreji, onaj tamo bi vas sve stavio u raketu, ali Vučić ima dobru dušu – , kazao je Spasić dodajući da se lično čuo sa Putinom i da je od njega čuo da će prvi projektil sa atomskim oružjem biti lansiran u zgradu N1.

Predstavnici medija, mahom izverzirani u javnim nastupima Sime Spasića, uglavnom su ga ignorisali. Tek pokoji snimatelj mu je nešto dobacio ne bi li ga malo razgalio.

Dok je skandirao: “Žuta bagra, UČK, Kosovo”, jedan dečak koji je sa porodicom čekao u redu za posete je igrao uz zvuke Spasićevih uvredljivih komentara.

Ona grupica ljudi, njih šest, sedam, čiji je motiv dolaska do tog trenutka bio nepoznat, je pokazala svoje karte.

Poređali su se ispred kamera sa transparentima u kojima je mapa Srbije imala na sebi zatvorske pruge. Iz teksta na transprantima se videlo da nisu došli da pruže podršku vlasniku Informera – “Konačno na pravom mestu”, “Stižu ti drugovi uskoro”, “Pao Milo, pašće i Aca”… U pitanju su, kako se saznalo, aktivisti pokreta Dveri koji transparentima nisu završili svoj performans.

Dok su oni davali izjave za medije, neko je uzviknuo: “Evo ga!” Beli golf se polako penjao uz Bačvansku ulicu dok su fotoreporteri trčali ka njemu. Kada je stigao do ulaza zatvora iz automobila je izašao Dragan J. Vučićević.

Obučen sav u crno, sa crnom kožnom torbom, izašao je i mirno pozirao fotoreporterima. Okrećući se oko sebe, sačekao je da svako uhvati dobar kadar, pre nego što je stao ispred kamera.

– Sve znate, idem na odsluženje zatvorske kazne. Čim pređem kapiju obavestiću zatvorsku stražu da stupam u štrajk glađu – , kazao je Vučićević.

On je na konferenciji za medije koja je prethodila odlasku u zatvor rekao da će štrajkovati glađu do ispunjenja dva uslova – da se revidira pravosnažna osuđujuća presuda i da se pokrene inicijativa za dekriminalizaciju uvrede.

Vučićević je osuđen upravo zbog ovog krivičnog dela, zbog nekoliko uvredljivih tvitova koji su se ticali Jugoslava Ćosića, novinara televizija Insajder. On je osuđen po privatnoj krivičnoj tužbi, na novčanu kaznu od 200.000 dinara. Ipak, kako nije želeo da plati kaznu, ona je preinačena u šest meseci zatvora.

– Život nije lak. Ali, zapitajte se vi šta ste spremni da uradite za svoje ideale. Idem u zatvor za sve vas, za sve novinare, za sve građane. Neću da se povučem pred nezakonitom presudom, mene je osudila politika – , kazao je Vučićević.

On se u svojoj izjavi osvrnuo na pisanje “hejterskih” medija, rekavši da već zna da će da pišu “da je ovo sve fora, da ću da uđem na jedna, a izađem na druga vrata”

– Idem u zatvor uzdignuta čela – , zaključio je Vučićević uputivši se ka kapiji.

U tom trenutku mu je jedan od aktivista Dveri pružio sapun, rekavši: “Trebaće vam”. U momentu zbunjen, Vučićević se ubrzo pribrao.

– Sram da vas bude – , kazao je Vučićević, na šta su ostali aktivsti povikali da njega treba da bude sramota i da je on bruka za Srbiju.

Dok je trajala prepirka, Vučićevićev sin je pokušao fizički da se sukobi sa čovekom koji je njegovom ocu dao sapun, ali ga je vlasnik Informera sprečio, rekavši mu da se smiri.

Dragan Vučićević se izgrlio i izljubio sa članovima porodice i prijateljima, među kojima je bio i Zoran Babić, bivši direktor Koridora Srbije, čiji je vozač usmrtio ženu na naplatnoj rampi. Na ulazu u zatvor, međutim, vlasnika Informera čekala je poslednja prepreka.

Simo Spasić je stavio lanac i fizički onemogućavao Vučićevića da uđe u zatvor.

– Nemoj Dragane molim te! Nemoj tamo među narkomane, da znaš kako je, ti ne bi iš’o – , molio ga je Spasić.

Vučićević ga je smireno molio da ga pusti, ali Spasić nije hteo da čuje.

– Neću da te pustim. Ja sam obećao majkama heroja sa Košara da neću da te pustim – , plačnim glasom govorio je Spasić.

Prekinuo ga je zatvorski čuvar, pitavši Spasića da li bar može da pusti jednog čoveka, koji je odležao zatvorsku kaznu, da izađe iz zatvora.

Spasić se okrenuo ka čoveku u crvenoj jakni koji je sa kesom čekao da izađe na slobodu.

– Ti se prijatelju provuci ispod lanca – , rekao mu je Spasić.

Čovek u crvenoj jaknu mu je rekao – “ja sam u zatvor ušao kao čovek i iz njega ću izaći kao čovek”.

Spasić je onda popustio i sklonio lanac. Ipak, Vučićevića u zatvor nije hteo da pusti.

U tom trenutku, vlasnik Informera je povukao najjači argument.

– Simo, ako ti mene ne pustiš, ovi će da kažu da smo se mi tako dogovorili i da je ovo sve predstava – , naveo je Vučićević.

Razoružan ovim arugumentom, Spasić se povukao propustivši Vučićevića da uđe u zatvor.

Ukoliko se slovo zakona bude poštovalo do kraja, Vučićević će u zgradi Okružnog zatvora ostati do 3. oktobra. Za sada nema naznaka da će ijedan od dva njegova uslova biti ispunjen. Za sada…

(Tpknews.com/Danas)

PROČITAJ I

Jedan komentar

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker