SPREMA SE NOVI ZAKON: Tehnički pregled, registracija i osiguranje za električne trotinete!?

Vožnja električnih trotineta biće uskoro regulisana, i to novim Zakonom o bezbednosti saobraćaja, koji je u pripremi, rekla je za RTS načelnica sektora prevencije i pomoćnica direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Svetlana Miljuš.

Foto: Ilustracija

Svetlana Miljuš je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekla da radna grupa MUP-a intenzivno radi na predlogu novog zakona, i da će on verovatno biti nalik nekom od zakona država EU, koje su najsličnije Srbiji po saobraćajnim uslovima.

Precizirala je da još uvek nisu donete konačne odluke, jer je teško dati pravni okvir za upravljanje nekim vozilom koje se brzo tehnološki razvija.

Kako nezvanično saznajemo, po novom zakonu električni trotineti će pored registracije svake godine morati da prođu i tehnički pregled u specijalizovanim ustanovama. Na pregledu će se detaljno gledati stanje trotineta i guma. U slučaju izgrebanih nalepnica, korozije, guma koje su krpljene više od dva puta električni trotinet neće dobiti potreban sertifikat. Takođe, ukoliko se na električnom trotinetu pronađu delovi koji nisu fabrički za taj model ni tada neće moći da prođu tehnički pregled.

Cena polise osiguranja koja će se plaćati na godišnjem nivou tek treba da se utvrdi prema posebnom katalogu.

Pomoćnica direktora Agencije za bezbednost saobraćaja podseća da su električni trotineti prvo išli brzinama do samo 10 kilometara na čas, a sada su te brzine mnogo veće.

Svetlana Miljuš je istakla da pojava tih trotineta nije bila iznenađenje samo za Srbiju, već i za Evropu i svet i da je svakoj državi ostavljeno da reši problem, a tako su se menjali i zakoni po nekoliko puta.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker