SAMOSTALNI SINDIKATI: U Braničevskom okrugu cveta nelegalno tržište uglja

Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) objavio je da Elektroprivreda Srbije (EPS) još uvek nije raspisala konkurs za nabavku komadnog uglja kako bi građani imali grejanje u svojim domovima, zbog čega, kako su naveli, u Braničevskom okrugu cveta nelegalno tržište, a ugalj se nudi po duplo većim cenama.

Foto: SSSS

Kako se podseća, sindikalne organizacije Saveza samostalnih sindikata za grad Požarevac i opštine Braničevskog okruga i UGS Nezavisnost su, u više navrata, od avgusta, dopisima ukazivali na taj problem, a otkazan je i sastanak s predstavnicima Ministarstva rudarstva i energetike Srbije.

– U međuvremenu je došlo i do poskupljenja uglja od 133 odsto, ali ni to nije doprinelo da konkurs bude raspisan i ugalj obezbeđen – , istakli su iz SSSS.

Kako je navedeno, za razliku od većine građana Braničevskog okruga, radnicima Termoelektrane Kostolac i onima koji se greju na gradsko centralno grejanje, nije trebao konkurs za nabavku uglja.

– U Požarevcu i okrugu cveta crno tržište uglja i mi ne želimo da radnici budu žrtve neodgovornog ponašanja rukovodstva Elektroprivrede Srbije koja nečinjenjem stvara veliku nepravdu građanima, koji nemaju drugu alternativu kada je grejanje u pitanju – , ukazali su sindikati, napomenuvši da je za sezonsko snabdevanje radnika potrebno izdvojiti svega jedan odsto dnevne proizvodnje uglja u TE Kostolac.

Sindikati zahtevaju od Vlade Srbije i resornih ministarstava da hitno reše taj problem, „kako ne bi došlo do humanitarne katastrofe koja će pogoditi najsiromašnije kategorije zaposlenih“.

(Tpknews.com/SSSS)

PROČITAJ I

3 Komentari

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker