PETI DAN VIMINACIUM FESTIVALA: Slovenačko pozorište „Drama“ iz Ljubljane oduševilo publiku

Petog dana regionalnog pozorišnog festivala „Viminacium fest-mitovi stari i novi“ odigrana je četvrta predstava takmičarskog karaktera.

Detalj iz predstave “Devojčica sa žicama”

Na prepunoj maloj pozornici smeštenoj u Limesu, jednom od atraktivnijih objekata Arheleoškog parka Viminacijuma, ljubitelja pozorišne umetnosti, publici su se predstavili glumci iz Slovenačkog narodno pozorište Drama, Ljubljana, koje je najznačajnije pozorište u Sloveniji sa najvećim, najprepoznatljivijim i najuvaženijim ansamblom koji broji 45 glumica i glumaca.

Repertoar Drame sadrži klasične, savremene i eksperimentalne pozorišne produkcije. „Devojčica sa žicama“ (Deklica s strunami) je savremena dramska opera o raskošnoj violinistkinji koja putuje vozom po Evropi. U vozu iz kojeg ne može da siđe, sadržan je ceo njen život, od ranog detinjstva kada je želela da postane vrhunski muzičar do duboke starosti gde je i dalje u potrazi za svojom srećnom „pod Evropskim nebom” iako je ceo život provela kao ulični svirač. Bajku naše stvarnosti igrali su Barbara Cerar i Uroš Furst. Nagradu žirija publike dobila je Barbara Cerar.

Glumica večeri “Devojčica sa žicama”

Na Viminacium Fest-u rade dva žirija. Stručni žiri, koga čine Dejan Mijač, reditelj, Snežana Trišić, rediteljka i prof. Miodrag Tabački. Stručni žiri, na kraju festivala, nagradjuje najboljeg glumca i najbolju predstavu Viminacium Fest-a.

Žiri publike, koji radi u sastavu; Nataša Rokvić, Zoran Živković i Marija Weiner, svo troje glumci Pozorišta „Milivoje Živanović“ i pozorišta „Castellum“, nagradjuje najboljeg aktera večeri.

Gledaoci na Slovenskoj predstavi

Poslednjeg takmičarskg dana na Festivalu “Viminacium fest” večeras će se izvesti predstava „Dev „M.I.R.A“, u režiji Andraša Urbana – Bitef teatra.

Završne večeri u nedelju, 30. juna , u čast pobednika, ansambli Narodnog pozorišta iz Prištine i Pozorišta „Zoran Radmilović“ iz Zaječara, izvešće „Žene iz Troje“, po tekstu Euripida, u režiji Nebojše Bradića.

M. Veljković

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker