ŠTA BI STE VI RADILI: Voleo je mnogo Vučića, zbog toga, sada državi mora da plati 6 miliona dinara!

Vladimir Ilić iz Petrovca na Mlavi je frilenser od 2015. godine, a nedavno je dobio poresko rešenje u iznosu od šest miliona dinara.

Screenshot YouTube

On je prethodno platio godišnji porez na dohodak građana i svake godine se interesovao za mogući način regulacije svog statusa. Međutim, od službenika Poreske uprave redovno je dobijao odgovor da tako nešto nije moguće.

– Prilikom prve uplate koju sam dobio iz inostranstva prvu stvar koju sam uradio pitao sam na koji način i koliko se plaća porez za ovu delatnost koju obavljam. I u banci i u Poreskoj upravi rečeno mi je da se poraz plaća kada se pređe šestostruki iznos prosečne godišnje zarade, takozvani godišnji porez i ništa sem toga. 2016. godine sam se javio pošto sam prešao taj iznos, ni tad nisu bili baš sigurni da li treba da plaćam ili ne ali ja sam insistirao da taj porez platim. To rešenje imam i to je jedino rešenje i jedini način kako je meni porez naplaćen – , rekao je Ilić na konferenciji za novinare Udruženja radnika na internetu ispred Vlade Srbije.

Niko mu nije rekao da se porez plaća na pojedinačnu uplatu niti se plaćala bilo koja vrsta poreza za PIO, zdravstveno. Da mu je rečeno, kaže da svoju delatnost sigurno ne bi obavljao na ovakav način, već je ili ne bi obavljao uopšte ili bi je obavljao kao paušalac, kompanija…

Kada je prvi put na njegovo insistiranje doneto rešenje da plati porez, sam je obračunao porez i sastavio tabelu jer radnici u Poreskoj upravi nisu znali to da urade. Takođe je nakon plaćenog poreza bio i predmet ismevanja u PU.

– Kada sam uplatio rekli su mi nisi baš ni morao, zbog toga sam bio i predmet ismevanja. Čak su mi pričali, ti mora da mnogo voliš Vučića pošto si platio porez – , kaže Ilić.

Pošto je pratio svoje prihode 2017. godine se javio PU sa istim osnovom, ali mu je tada rečeno da nije na spisku poreskih obveznika i da ne postoji nikakva vrsta poreske obaveze, narednih godina nije prelazio šestocifreni iznos. Međutim, nedavno mu je stiglo poresko rešenje da mora da plati porez u iznosu od šest miliona dinara iako je uplate koje su stizale na njegov račun delio sa zetom sa kojim je radio i programerom iz Nemačke koga je privukao u Srbiju da radi.

– Sve što smo obavljali radili smo kao tim, moj zet i ja i programer iz Nemačke koga smo mi uspeli da dovedemo u Srbiju. Ne samo što smo uspeli da privučemo devize u zemlju nego smo mi privukli stranog radnika koji se odrekao svega u Nemačkoj i došao da radi ovde sa nama. Tako da sam ja suštinski od toga što je išlo na moj račun zapravo prihodovao 25%. Dogovor sa njim je bio takav da, pošto je stranac, posebno Nemac, da on ima prihod od 50%, a tih 50% smo delili ja i moj zet. Iznos koji ja sad treba da platim nije ni 80%, nije ni 90% nego 300% – 6 miliona dinara – , kaže Ilić.

“PREOSTAJE MI DA TUŽIM DRŽAVU I PU”

Ilić ističe da je razočaran kao građanin ove zemlje, kao neko ko je doveden u zabludu i da mu ne preostaje ništa drugo osim da tuži državu Srbiju zajedno sa Poreskom upravom zbog materijalne i nematerijalne štete.

– Niti sam bio na teretu države, niti sam tražio bilo šta od ove zemlje. Osam osoba živi od toga, od čega troje male dece. Moja ćerkica, sestričina i bratanac, treba ti ljudi da žive, mi te pare nismo čuvali, nego smo trošili u našoj zemlji. Naš programer Nemac trošio je pare ovde. Kad je video ovo on je otišao – , kaže Ilić.

Podsetimo, bitka frilensera sa državom u cilju pronalažena realnog rešenja za plaćanje poreza na ostvarene zarade u inostranstvu, traje još od jeseni prošle godine. Tada su poreznici počeli da pozivaju frilensere na razgovor i ispostavljaju im rešenja sa razrezanim porezom za čak pet godina unazad, koji su, sa pripadajućom kamatom, i te kako premašivali i polovinu njihovih primanja i išli do čak 70, 80 odsto zarade.

Ignorisanje njihovih zahteva dovelo je do organizovanih protesta.

Zahtevi Udruženja radnika na internetu koji će ponovo biti izrečeni na protestu zakazom za subotu, 16. januar, za 15 časova su, obustava trenutne naplate poreza i pregovori sa Ministarstvom finansija i Poreskom upravom o uspostavljanju realnog načina oporezivanja – a ne onog koji će im uzeti više od polovine prihoda.

U međuvremenu, na adrese frilensera već su počele da stižu i prve opomene uz pretnju – prinudnom naplatom.

PROČITAJ I

2 Komentari

  1. Samo budala moze trcati dobrovoljno u poresku upravu i traziti da plati porez koji, po recima poreznika nije ni morao da plati. Pri tom je bio svestan da zivi u mafijaskoj drzavi gde se taj novac od poreza koristi za kokainske zurke sns kadrova i kriminalaca… ili mozda nije bio svestan. Mozda je previse vremena provodio ispred racunara pa mislio da zivi u diznilendu. U svakom slucaju je ovca, a dok je ovaca bice i vukova. Zbog takvih ovaca stradamo i mi ostali.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker