DA NE ISPADNEMO BUDALE: Skuplja struja i jeftin parizer, Vučićev dar narodu Srbije

Dolazak jeseni donosi građanima Srbije i promene u kućnom budžetu, jer će mnogi proizvodi koji se koriste svakodnevno da poskupe. Od struje i gasa, preko kafe i mesa, pa do toalet papira i ogreva. Kako će obična, prosečna porodica radnika u Srbiji moći da preživi još jedan talas poskupljenja?

Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije objašnjava da kad su nam jeftini mleko, jaja i sve drugo, nešto mora da bude skupo. Shodno tome, od srede 1. novembra za domaćinstva u Srbiji struja i gas skuplji su za osam, odnosno deset odsto. Nakon novembarskog poskupljenja od 10 odsto, računi će biti između 2.035 i 5.045 dinara. Međutim, treba imati u vidu da će račun od 2.035 dinara za 350 kilovat sati platiti ono domaćinstvo, koje je struju koristilo samo noću, u jeftinijoj tarifi, ali to je, naravno, nemoguće. Dakle, račun koji je nekada bio 4.780, od novembra će biti šest odsto veći.

Međutim, tokom leta, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da Srbija neće stvarati priliku drugim zemljama da privlače više investitora, zbog povoljnijih cena energenata, kao i da ako situacija sa energentima ostane ovakva, neće biti potrebno sledeće poskupljenje struje koje je dogovoreno sa Međunarodnim monetarnim fondom.

– To vam sad kažem, pošto mi da budemo budale nećemo – rekao je Vučić.

U propagiranju predsednikove akcije “nismo mi budale”, pridružila se tada i ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović. Prvo je rekla kako se nada da cena struje u Srbiji, koja je među tri najjeftinije u Evropi, neće poskupeti.

A onda je usledila nova izjava da je neophodno da struja poskupi pre Nove godine. Ali, razloge za najnovije poskupljenje gasa u Srbiji ne treba tražiti u tržišnim uslovima, već ih je nužno gledati kao posledicu kreditnog aranžmana, koji je Vlada postigla sa Međunarodnim monetarnim fondom, a ono što je pouzdano jeste da će ta korekcija predstavljati dodatni udar na kućni budžet potrošača u uslovima ekonomske krize. A, scenario koji nam verovatno sledi je ovakav – u sklopu aranžmana sa Srbijom, MMF zahteva još jedno poskupljenje oba energenta, bar osam posto za struju i minimum 10 posto za gas od 1. maja 2024. godine.

Dakle, hrana u Srbiji je u proteklih godinu dana poskupela za 25 odsto, a inflacija se kreće oko 13 procenata. Akcija države “Bolje cene” počela je 13. septembra, a u okviru nje snižene su cene 36 proizvoda. Prvog dana akcije, koja će trajati do 31. decembra, predsednik Vučić je sa ministrima Sinišom Malim i Tomislavom Momirovićem doručkovao parizer, čija je cena sa 399 snižena 259 dinara. Ide se dotle da se jedan od Vučićevih ministara začuđeno zapitao da li postoji razlika između parizera i mortadele. Za početak, procenat mesa u mortadeli je mnogo veći nego u parizeru.

Da ne ispadnemo budale.

(Tpknews.com/Direktno)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker