NOVI ZAKON: Negiranje genocida i ratnih zločina, u Srbiji će biti krivično delo

Negiranje genocida i ratnih zločina, ukoliko su ta dela utvrđena pravosnažnom presudom suda u Srbiji ili Međunarodnog suda u Hagu, biće krivično delo u Srbiji.

sud-cekic

Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je da se to predviđa Predlogom izmena i dopuna Krivičnog zakonika.

“Ispunjavamo obaveze prema evropskim dokumentima”, rekla je Nela Kuburović novinarima u Skupštini Srbije i dodala da Srbija ima obavezu na osnovu odluke Saveta EU.

Tom odlukom je propisano da svako negiranje genocida, što je predviđeno i Statutom Međunarodnog krivičnog suda, predstavlja krivično delo.

Na pitanje da prokomentariše podatak da je Međunarodni krivični sud doneo samo jednu odluku, Nela Kuburović je rekla da to ne znači da ih neće donositi u budućnosti.

Predlogom izmena i dopuna Krivičnog zakonika, koji se nalazi na dnevnom redu tekuće sednice Skupštine Srbije, predviđeno je i kažnjavanje negiranja genocida i ratnih zločina.

“Ko javno odobrava, negira postojanje ili značajno umanjuje težinu genocida, zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina učinjenih protiv grupe lica ili člana grupe koja je određena na osnovu rase, boje kože, vere, porekla, državne, nacionalne ili etničke pripadnosti, na način koji može dovesti do nasilja ili izazivanja mržnje prema takvoj grupi lica ili člana te grupe, ukoliko su ta krivična dela utvrđena pravosnažnom presudom suda u Srbiji ili Međunarodnog krivičnog suda kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina”, navodi se u predlogu dopune.

Poslanik Srpske radikalne stranke Nemanja Šarović izjavio je juče novinarima u Skupštini Srbije da je odredba neprihvatljiva i da je ta stranka uložila amandman. Ta odredba neprihvatljiva je i za Demokratsku stranku Srbije.

Poslanici SRS u skupštini nose bedževe sa natpisom “U Srebrenici nije bilo genocida”.

TPKNEWS/Beta

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker