TRAGEDIJA U SMEDEREVSKOJ ŽELEZARI: Radnika ubio kotur lima sat i po pred odlazak u penziju

Miroljub Milutinović (65) iz Smedereva poginuo je u ponedeljak u 5:05 časova u pogonu „Japanske makaze” Tople valjaonice smederevske železare, potvrđeno je za „TPKNEWS” u PU Smederevo i Višem javnom tužilaštvu u tom gradu.

Šezdesetpetogodišnji Miroljub Milutinović nastradao je u ponedeljak na radnom mestu u smederevskoj železari HBIS kada se na njega obrušio kotur lima težak 17 tona. Nesreća se dogodila na isteku treće smene, koja je ujedno nastradalom radniku bila i poslednja uoči penzionisanja. Poginuo je samo sat i po vremena pre isteka poslednjeg radnog dana u Toploj valjaonici.

Iz Višeg javnom tužilaštva su odmah izašli na mesto tragedije, nakon što ih je fabričko obezbeđenje obavestilo da je jedan radnik nastradao. Do nesreće je došlo prilikom pretovara koturova lima na kamion koji je skliznuo sa dizalice a, koji je bio težak 17 tona. Nesrećni radnik našao se u „sendviču” dve limene grdosije, koji je od zadobijenih povreda preminuo na licu mesta.

– Dizalica je podizala kotur koji je skliznuo i udario u drugi koji je bio dole. On se od udara pomerio i prignječio radnika za kotur koji mu se nalazio iza leđa, jer je on u tom momentu bio između dva reda koturova lima – objasnila je Vesna Mladenović, zamenica višeg javnog tužioca u Smederevu.

Tužilaštvo je naložilo obdukciju, a daljom istragom trebalo bi da bude utvrđen uzrok skliznuća, kao i da li je nesreću prouzrokovala ljudska nepažnja ili je reč o povredi bezbednosti i zaštite na radu.

Nadležni u Železari HBIS, koji su, prema proceduri, morali da sprovedu i internu istragu, odbili su da govore povodom nesreće.

– Mogu samo da potvrdim da je radnik nastradao i da se nesreća dogodila tokom transporta robe u pogonu. Za sve ostalo se obratite tužilaštvu – kratko nam je rekla Tanja Orlandić, direktorka Sektora za odnose s javnošću u Železari.

Kako saznajemo, na mesto tragedije izašao je i inspektor rada.

Šezdesetpetogodišnjeg Miroljuba Milutinovića samo sat i po vremena delilo je od odlaska u penziju koju zamalo nije dočekao. Nastradao je pri kraju treće smene kojom je trebalo da okonča svoj radni vek.

– Poginuo je oko pet a u pola sedam je trebalo da završi poslednju radnu smenu. Šta ti je život. Uzeo je dva slobodna dana, a 15. februara trebalo je da proslavi odlazak u penziju i 65. rođendan. Nažalost, ni jedno ni drugo nije dočekao – kazao je jedan od kolega nastradalog radnika železare.

BEZ SAOPŠTENJA

Kineska kompanija HBIS nije se zvanično oglasila povodom pogibije radnika. Čak ni sindikati u Železari nisu izdali nikakvo zvanično saopštenje i uglavnom odbijaju da razgovaraju s novinarima, posebno na temu bezbednosti na radu.

Na sajtu HBIS Group Serbia Iron & Steel d.o.o. Beograd, što je medijima jedino dostupno, navedeno je da je toj kompaniji bezbednost i zaštita zdravlja na radu jedan od ključnih ciljeva, te da u proces bezbednosti uključuju i zaposlene, a posebno menadžere u sprečavanju i prevenciji incidenata.

Kineska kompanija nasledila je od „Železare Smederevo” sertifikat o usklađenosti sistema bezbednosti i zdravlja na radu izdat u oktobru 2013. godine. Na sajtu je navedeno da je preuzimanjem kompanije od HBIS grupe nastavljena dobra praksa u okviru politike OH&S i da je ključni cilj – nula incidenata sa povredom.

UMESTO ROĐENDANA SPREMAMO MU SAHRANU

Porodica nastradalog Milutinovića u očaju i neverici, još uvek ne znaju kako je tačno Miroljub nastradao. Umesto proslave Miroljubove penzije i rođendana, pripremaju sahranu.

Miroljub se zaposlio u Železari 1980. godine, i 27 godina radio je na tom radnom mestu. Na bolovanju skoro da nije bio. Sada, kada je došlo vreme da se odmori u penzionerskim danima, desila se tragedija.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker