POPLAVE U PETROVCU: Šteta 13 miliona evra!

Prema podacima Štaba za vanredne situacije u Petrovcu na Mlavi, šteta nastala zbog izlivanja Mlave i Busura iznosi oko 13 miliona evra, ili preko milijardu i po dinara.

Poplave u Petrovcu na Mlavi

Zbog ovako visoke sume, očekuje se pomoć države, koja bi poplavljenim područjima u Srbiji trebalo da uputi ukupno 700 miliona dinara. Ova suma odnosi se na nadoknadu štete građanima, dok će novac za popravku infrastrukture uslediti kasnije.

U Petrovcu je pomoć države neophodna, jer je poplava nanela štete u više seoskih naselja, naročito u Burovcu, Krvijama i Dobrnju, kao i u samom gradu Petrovcu. Na području ove opštine 27. juna ukinuta je vanredna situacija koja je bila na snazi 12 dana. Izlivanje Mlave i bujičnog potoka Busur izazvalo je štetu u oko 5.000 domaćinstava, i to na kućama, usevima i poljoprivrednoj mehanizaciji.

Neposredno nakon poplavnog talasa, krenuli su urgentni radovi – raščišćavanje terena od nanetog mulja i blata. U isto vreme počelo je i podnošenje prijava štete od strane građana, što se može obaviti sve do 15. jula. Posle isplate nanete štete i izgubljene dobiti od stradalih useva, krenuće popravka privatnih objekata po selima, dok će kasnije uslediti popravka infrastrukture – oštećenih sistema za vodosnabdevanje, kanalizacione mreže, mostova i vodotokova drugog reda.

M.V.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker