LISTA ČEKANJA U POŽAREVAČKOJ BOLNICI: Na operaciju se čeka i po dve i po godine

Na listama čekanja za operacije u Opštoj bolnici u Požarevcu nalazi se 670 pacijenata, od kojih će neki na red doći tek za dve i po godine nakon zakazivanja.

Liste su uvedene za ugradnju veštačkog kuka i kolena, kao i za operaciju katarakte, a poslednja zakazivanja obavljena su 18. marta, tri dana nakon proglašenja vanrednog stanja u zemlji.

Najviše pacijenata čeka na ugradnju proteze za koleno, čak 365, većinom starosti između 60 i 80 godina. Najstariji među njima ima 88 godina i njemu je u avgustu 2018. zakazana operacija za oktobar ove godine. Na ugradnju proteze svi oni čekaju oko 2,5 godine – zakazani u decembru 2017. stižu na red u junu 2020, dok poslednji, zakazan za operaciju 18. marta ove godine, stiže na red 20. maja 2022.

-U našoj zemlji liste čekanja uvedene su da bi se pod jednakim uslovima i ravnopravno obezbedila potrebna zdravstvena usluga i racionalno koristila raspoloživa sredstva – navedeno je na sajtu Opšte bolnice. Druga najduža lista odnosi se na ugradnju veštačkog kuka, na koju čeka ukupno 268 pacijenata. Ova operacija izvodi se na tri načina – ugradnjom bescementne, cementne i hibridne proteze.

Najviše pacijenata čeka na hibridnu protezu, njih 136, a prosek čekanja je 20 meseci. Prvi pacijent na listi operaciju je zakazao 26. juna prošle, a na red će stići 26. oktobra ove godine. Na listi za bescementnu je 93, a za cementnu 39 ljudi, koji na red dolaze nakon 19 meseci. Sedam meseci čeka 36 pacijenata koji treba da operišu kataraktu, uz ugradnju rigidnog sočiva. Najmlađi među njima ima 60, a najstariji 90 godina.

ČEKA 54.347 LICA

Prema podacima Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, na dan 5. maja u Srbiji se na listama čekanja za operacije nalazi 54.347 pacijenata. Najduža lista je za ugradnju proteze kolena, na koju čeka 14.939 lica.

(Tpknews.com/Novosti)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker