NE ČUDI ŠTO SRBI HRLE U BEČ: Opet proglašen najboljim za život, ukida brojne poreze, pomaže firme

Glavni grad Austrije ponovo je proglašen za najbolji po kvalitetu uslova za život. Ovoj tituli doprineli su, između ostalog, i moderna uprava i debirokratizacija, koji imaju za cilj da ukinu zastarele propise i poreze i da pojednostave procedure.

Beč

Već nekoliko godina lokali u Beču ne moraju da plaćaju porez za postavljanje žardinjera, vitrina ili neosvetljenih reklama ispred lokala. Nedavno su gradski čelnici vladajuće crveno-roze koalicije ispunili još jedno predizborno obećanje i ukinuli porez na korišćenje javnog prostora.

To se, recimo, odnosi na suncobrane, nadstrešnice, zastakljene površine.

Kada odluka bude stupila na snagu, od 1. januara 2023. godine, lokal prosečne veličine će uštedeti godišnje i do 800 evra. U cilju rasterećenja bečkih preduzeća zbog pandemije i sve većih cena energenata, vladajuća koalicija Beča podstiče građane na osamostaljivanje i ujedno motiviše ukidanjem birokratskih prepreka.

Time se žele zadržati postojeća radna mesta, ali se nastoji pomoći i otvaranju novih pozicija. Takođe, žele da daju novi impuls na tržištu rada.

Da bi smanjio broj lokala koji se zatvaraju, Grad je vlasnicima pružio finansijsku pomoć sa maksimalnim iznosom od 25.000 evra po objektu – za sprovođenje neophodnih radova, kao što su ugradnja grejanja, renoviranje i sl.

Do kraja maja 2022. godine 216 preduzeća podnelo je zahtev za finansijsku podršku, a 161 projekat je odobren, sa ukupno tri miliona evra.

(Tpknews.com/Agencije)

PROČITAJ I

Jedan komentar

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker