Opština Žagubica gradi infrastrukturu uz pomoć Republike

Za investitore i turizam najpreči su dobri putevi, u čijoj izgradnji Žagubičani imaju podršku predsednika Vučića i Vlade Srbije

U opštini Žagubica u toku su brojni projekti na izgradnji infrastrukture, a urađeni su i planovi za buduće investicije.

Reč je o gradnji saobraćajnica i gasovoda, privlačenju investitora, otvaranju novih radnih mesta i prekograničnoj saradnji sa Rumunijom. Trenutni prioritet je izgradnja puta Krepoljin-Petrovac na Mlavi, jer je to veoma važna saobraćajnica za ovaj kraj Braničevskog okruga. Po nalogu „Srbija puteva“, već su u toku radovi na terenu, koje izvodi „Štrabag“ iz Zaječara.

– Zahvalni smo Aleksandru Vučiću koji nam kao predsednik, a ranije i kao premijer, pruža podršku zajedno sa celim svojim timom i Vladom Srbije. Izvođači su na terenu, pa ćemo do Dana opštine, 25. septembra, imati novih 25 asfaltiranih kilometara. Za prošli Dan opštine takođe smo imali novu saobraćajnicu, dugu 22 kilometra, koja vodi od Krepoljina do Žagubice -, rekao je Pavlović.

Asfaltiranje deonice od Krepoljina ka Gornjaku

Radovi su krenuli i u naselju Laznica, kako bi se asfaltirao put do Žagubice preko Kamenova. Za ovaj put Ministarstvo privrede izdvojilo je 40 odsto sredstava, meštani učestvuju sa 10 odsto, a 50 odsto finansira lokalna samouprava. Osim puteva, nastavlja se i gradnja gasovoda do Medveđice, u naseljima Selište, Laznica, Milatovac i u samoj Žagubici.

– Osim gradnje infrastrukture, prioritet nam je i otvaranje novih radnih mesta. Za naše građane dobro je to što se otvara još jedna fabrika peleta investitora „Ambalažerka“ iz Begaljice kod Beograda, u kojoj će se zaposliti 30 ljudi. Takođe, RTB Bor vraća Žagubici u posed pogon od 6.000 kvadrata, pa će tu od oktobra biti još investitora i radnih mesta -, kazao je Pavlović.

Safet Pavlović

Na području opštine radi se i na obnovi domova kulture, jer je cilj aktuelne garniture na vlasti da svako selo ima obnovljene ove objekte. Prošle godine Dan opštine proslavljen je u obnovljenom Domu kulture u Krepoljinu, a ove će proslava biti organizovana u obnovljenom objektu u Laznici.

Opštinu Žagubica nedavno su jednim delom pogodile poplave, naročito u selima Bliznak, Medveđica, Krupaja, Milanovac i delimično Sige.  – U Bliznaku i Medveđici još uvek je na snazi vanredna situacija, dok je ona ukinuta u Krepoljinu i Milanovcu, gde smo o sopstvenom trošku sanirali oštećene puteve, rečna korita i pojedina domaćinstva. Kasnije će se krenuti sa saniranjem štete prema prijavama građana, čije je podnošenje u toku -, izjavio je Pavlović.

Sa otvaranja obnovljenog puta

Opština Žagubica učestvuje i u programu prekogranične saradnje sa Rumunijom, koji finasira Evropska unija. – Moj tim i ja u tom programu vidimo dobru priliku za korišćenje fondova EU. U sklopu programa prekogranične saradnje do kraja godine dobićemo Vatrogasni dom u Krepoljinu, koji će imati svoje prostorije, vozila i sedam mladih, obučenih vatrogasaca -, najavio je Pavlović.

PET GODINA 

U martu je bilo pet godina od kako je Pavlović došao na čelo opštine. – Sve što mogu da kažem kao sumiranje tih pet godina, to je da smo na početku imali podršku 90 odsto građana, a sada 95 odsto, pa sami po tome zaključite koliko smo uspešni -, rekao je Pavlović.

LOVNI TURIZAM 

Žagubica ima potencijala za razvoj turizma, a za to su neophodni dobri putevi. – Moramo da imamo dobre puteve ako želimo da nam dođu gosti iz Beograda i Novog sada i, sa druge strane, iz Niša. Dobri putevi su preduslov za razvoj turizma, pa tako i lovnog, koji ja zovem sportom bogatih -, rekao je Pavlović.

M. Veljković 

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker