Počeo transport trafoa od 285 tona u Termoelektranu „Kostolac B“ (VIDEO)

Transport blok transformatora od oko 285 tona za EPS-ovu termoelektranu “Kostolac B” počeo je sa Železničke stanice “Stig”, u blizini požarevačkog sela Bratinac.

Foto: TE – KO Kostolac

Transformator dužine 9,5 metara i širine pet metara sa nastavcima putovaće dva dana, da bi u nedelju stigao u elektranu.

“Servisiranjem ovog trafoa povećaćemo pouzdanost blokova u Termoelektrani ‘Kostolac B’, što je veoma značajno za kostolački ogranak EPS-a. Trafo će biti u rezervi, što omogućava nesmetan i lagodniji dalji rad termo postrojenja. Prošla godina bila je rekordna po proizvodnji električne energije u ‘Kostolcu’, a upravo servisiranje ovog trafoa povećaće pouzdanost i sigurnost u radu i omogućiti da se i dalje držimo dosadašnjih visokih standarda”, rekao je Nenad Marković, direktor za proizvodnju električne energije “TE  –  KO Kostolac”.

Blok transformator je proizveden u Fabrici “Rade Končar” 1986. i u Termoelektrani “Kostolac B” bio je konstantno u upotrebi do 2014. godine. Snaga tranformatora je 410 MVA, a u njega staju i više od 62 tone transformatorskog ulja. Remont u Fabrici “Komel transformator” iz Ripnja, počeo je u julu 2016, a završen je u decembru.

“U subotu ćemo vučnim vozom transformator prevesti osam kilometara. U nedelju rano ujutro će krenuti kroz Bradarac, a zatim i kroz sela Maljurevac i Drmno, sve dok ga ne dovezemo u Termoelektranu ‘Kostolac B’. Za ovaj specijalni posao angažovano je beogradsko preduzeće ‘Bora Kečić’ za specijalni transport”, rekao je Đorđe Dugić, inženjer za visoki napon u Termoelektrani “Kostolac B”, koji prati transport.

TPKNEWS

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker