VOJNI ROK U SRBIJI: Dobrovoljni vojni rok produžen na šest meseci (VIDEO)

Od decembra ove godine dobrovoljni vojni rok će, umesto tri, trajati šest meseci, a u decembru na služenje vojnog roka biće upućeno 550 vojnika.

vojska

Iz Ministarstva odbrane najavljuju da će početkom novembra zaposliti 300 profesionalnih vojnika, a naredne godine još 1.500, i to iz redova onih koji su dobrovoljno odslužili vojni rok, piše RTS.

Bojan Pešić i Slaviša Ristić odlučili su se za Specijalnu brigadu. Prošli su strogu selekciju, zdravstveni pregled, psihološko testiranje i bili su među najboljima tokom obuke.

“Na početku sam prošao liderski kurs koji traje dva meseca i podoficirski kurs koji traje još pet meseci. Mora da postoji ljubav prema ovom pozivu, bez toga ne može. Verovatno da bih bio zadovoljniji da je plata veća ali može da se funkcioniše i sa ovom platom”, kaže vodnik Slaviša Ristić.

“Da kažem da je malo teško zato što smo odvojeni od porodice. Dalje, postoje karijerna usavršavanja uz obuku koja teče u kontinuitetu i koja je intenzivna i interesantna, postoje razni vidovi i oblici usavršavanja i to je ono što nas mlade vodnike vuče dalje da napredujemo”, ističe vodnik Bojan Pešić.

Na služenju vojnog roka trenutno je više od 400 vojnika. Većina onih koji se prijave za dobrovoljno služenje vojnog roka žele da se nakon toga zaposle kao profesionalni vojnici. Među njima je 15 odsto žena.

“Važno je napomenuti da je izbor već napravljen. To smo uradili od prethodnih generacija momaka i devojaka koji su se prijavili na dobroboljno služenje vojnog roka, na osnovu preporuke komandira, kontaktirali smo ih i neposredni prijem bi trebalo da počne”, kaže Jovan Krivokapić, portparol Ministarstva odbrane.

Vojni rok od šest meseci čine tri meseca osnovne i specijalističke obuke, a potom će vojnici služiti u jedinicama gde će preuzeti i deo dužnosti profesionalnih vojnika.

“Profesionalni vojnici će se sada više baviti uvežbavanjem stečenih znanja, veština, obukom i na taj način šestomesečnim služenjem vojnog roka unapredićemo operativne i funkcionlane sposobnosti Vojske Srbije”, poručuje Krivokapić.

Prosečna plata profesionalnih vojnika je oko 30.000 dinara bez naknade za dežurstvo. Vojnici na dobrovoljnom služenju u prva tri meseca dobijaće 10.000 dinara a svaki sledeći mesec po 5.000 dinara više, piše RTS.

Istraživanja pokazuju da je skoro dve trećine građana Srbije za ponovno uvođenje obaveznog vojnog roka, a taj procenat je najveći upravo među onima od 19 do 29 godina, koje bi ta obaveza prve pogodila.

Odlukom Skupštine Srbije, obaveza služenja vojnog roka u Srbiji  ukinuta je od 1. januara 2011. godine.

TPKNEWS/RTS

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker