RUGLO VELIKOG GRADIŠTA: U Ulici Alska se stvara prava divlja deponija! (FOTO)

Kese, kutije i prazne ambalaže, skoro da su prekrile zelenu površinu u Ulici Alska u Velikom Gradištu.

Problem divljih deponija, i odlaganja smeća je jedan od najvećih ekoloških problema većine gradova i naselja, a kazna za stvaranje divlje deponije je od 5.000-50.000 dinara.

Kako kaže naš sugrađanin Nebojša: – Ovo više nema smisla, već više od godinu dana, čim izađem iz kuće ja vidim smeće koje je razbacano svuda okolo. Najgore od svega toga je što imam dete od devet godina koje tuda prolazi svaki dan, a do sada niko od nadležnih nije ništa preduzeo, iako sam već više puta signalizirao šta se dešava i kakva je situacija u našoj ulici – nezadovoljan je Nebojša.

Bilo da je zaista tako ili ne, đubre se sigurno nije samo pojavilo pored puta. Kada bi građani opominjali i svoje drugove i komšije, pa i sami pripazili, ove “deponije” ne bi ni bilo.

Podizanje svesti građana

Problemi koji nastaju kao posledica stvaranja divljih deponija odražavaju se i na građane, te mnogi od njih ukazuju na ovaj problem. Činjenica je, međutim, da divlje deponije stvaraju upravo građani odlaganjem otpada na mestima koja nisu predviđena za to, te su tako nesavesni građani isključivo odgovorni za stvaranje divljih deponija. Stoga je neophodno postojanje svesti građana o posledicama ovakvih postupaka, kojima se ugrožava prvenstveno životna sredina, pa tako i zdravlje.

Nesavesni građanin

Obaveza svakog građana je da prijavi nadležnom komunalnom preduzeću postojanje divlje deponije, koje je u obavezi da je ukloni. Ukoliko se zna ko je odgovoran za nastanak deponije, komunalna inspekcija je u obavezi da primeni kaznene odredbe.

Ko ima nadležanost nad sakupljanjem

U ovom slučaju opština Veliko Gradište ima nadležnost nad sakupljanjem i upravljanjem komunalnim otpadom. Ukoliko se divlja deponija očisti, a ne postave se kontejneri ili kante na to mesto, deponija će se napraviti u roku od nekoliko dana jer stanovništvo mora negde da baca svoj otpad.

EKIPA/TPKNEWS

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker