JEZIVA PROGNOZA: Gejts upozorava da korona nije ništa u poređenju sa onim što nas čeka

Bil Gejts, osnivač Majkrosofta, pozvao je bogate zemlje da ulože milijarde dolara u razvoj vakcina kako bismo se mogli pripremiti za sledeću globalnu epidemiju.

Foto: Leon Neal/AP

Gejts je kazao da iako su delta i omikron varijante kovida-19 neke od najzaraznijih virusa do sada, u budućnosti bi nas mogao zadesiti jednako zarazni patogen, ali s mnogo većom stopom smrtnosti, piše Finacial Times.

– Tako bi se mogla sprečiti veća šteta.

Fondacoja “Bill & Melinda Gates” i britanski “Wellcome Trust” donirali su 300 miliona dolara Koaliciji za inovacije u pripremi za epidemiju (CEPI), koja je pomogla pri formiranju programa Covax koji obezbjeđuje vakcine zemljama s niskim i srednjim dohotkom, piše Index.

Organizacija nastoji prikupiti 3,5 milijardi dolara kako bi se moglo smanjiti razdoblje dobijanja nove vakcine na samo 100 dana. Gejts je kazao da su svetski prioriteti “čudni” te da se danas filantropi i bogate vlade moraju uključiti u rešavanje problema nejednake raspodele vakcina.

– Kada je reč o trošenju milijardi za spasavanje triliona u smislu ekonomske štete i desetina miliona života, rekao bih da se radi o prilično dobroj polisi osiguranja, rekao je Gejts, napominjući kako bi takav naizgled ogroman napor, čak i u ekonomskom smislu, sprečio mnogo goru štetu.

Gejts je rekao da su dva velika donatora razvoja vakcine tokom pandemije kovida 19, CEPI i američka vlada, bili “hrabri” jer su uložili u razvoj potencijalnih vakcina.

– Ostatku sveta koji sebi ne može priuštiti takva ulaganja treba neko na njihovoj strani.

Profesorica Šeri Gagandip Kang, članica odbora CEPI-ja i virologinja na Christian Medical Collegeu u Velloreu u Indiji, rekla je da bi trebalo da očekujemo ​​da će zemlje svoje nacionalne interese staviti na prvo mesto, prenosi Bankar.me.

(Tpknews.com/Blic)

PROČITAJ I

Jedan komentar

  1. Iz ovog čoveka izbija zlo. Do pre neku godinu je tvrdio, da je zemlja prenaseljena ljudima i da bi se VAKCINAMA trebao smanjiti njihov broj.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker