EKOLOŠKI MASAKR ZBOG JAPANSKE TREŠNJE: Po naredbi lokalne vlasti, uz blagoslov crkve, posečena su „pluća” Kučeva

Radnici po naredbi lokalne vlasti, uz blagoslov crkve, i nalogu Republičkog šumskog inspektora, posekli su u sredu u ranim jutarnjim satima praktično sva stabla u porti crkve Svetog vasnesenja gospodnjeg u Kučevu.

Foto: TPKNEWS

Seča je počela u ranim jutarnjim satima, verovatno kako bi se predupredilo negodovanje meštana Kučeva. Za nepuna dva sata posečena su sva stabla lipa u porti crkve.

– Radnici koje je angažovala lokalna samouprava pojavili su se pre svog radnog vremena kako bi brže-bolje posekli sva ova stabla, verovatno, da bi izbegli suočavanje sa meštanima. Iako je rečeno da su stabla bolesna, iz priloženog se vidi da je samo jedno stablo bilo stvarno bolesno. Može slobodno da se kaže da su posečena „pluća” Kučeva – rekla je za TPKNEWS jedna meštanka Kučeva koju smo sreli u prodavnici, a njena prijateljica je dodala da je čula lično od popa da lokalna samouprava ima u planu da umesto posečenih lipa, koje su pradedovi pre više od 80 godina posadili, posade Japansku trešnju, pa je nakon toga samo ironično uzviknula: “Jao nama ješćemo trešnje sada!”.

S druge strane, opštinski čelnici pak tvrde, da su stabla posečena u okviru projekta „Podizanje novih zasada i uređenje dečijih igrališta u porti hrama Svetog Vaznesenja Gospodnjeg„ koji zajedno sprovode lokalna samouprava i Crkvena opština Kučevo.

Foto: Čitalac TPKNEWS-a

– Po nalogu Republičkog šumarskog inspektora, prvi korak je da se poseku bolesna stabla lipa koja su tu od davne 1928. godine i sada predstavljaju ozbiljan bezbednosni rizik. Nakon toga, planirano je da se posade novi zasadi, urede dečija igrališta na površini od 260 kvadratnih metara i postavi nova ograda oko porte – kažu opštinski čelnici Kučeva.

Oni napominju da je planirano da se svi radovi okončaju u roku od sledeća dva meseca. Tako će, po njihovim rečima, najuže gradsko jezgro biti oplemenjeno jednim izuzetno atraktivnim prostorom koje će u budućnosti predstavljati jedan od brendova po kome će Kučevo biti prepoznatljivo.

Međutim, seča stabala u Kučevu nije jedini takav primer, a jedinstven stav o tome kada je „uništavanje” zelenih površina opravdano ne postoji. Dok sa druge strane odgovor na pitanje koje nove zasade imaju u planu da posade, opštinski čelnici Kučeva, takođe, nisu dali.

(Ekipa Tpknews.com)

PROČITAJ I

3 Komentari

  1. Ovi što se bune trebali su bar dvaput u proteklih 5 godina da svrate do crkvene porte da “snime” stanje i situaciju, a ovi što ćute, ma neka ćute i na sledećim izborima.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker