POSLE SKORO TRI DECENIJE: Granični prelaz Usije-Nova Moldava ponovo u funkciji (FOTO)

10. decembra 1993. godine u Usiju kod Golupca otvoren je novi granični prelaz za međunarodni rečni saobraćaj čime su dve susedne zemlje tada Jugoslavija i Rumunija stvorile preduslove za veći obim privredne i druge saradnje.

Međutim, zbog ratnih sukoba, NATO bombardovanja i svega što se dešavalo u proteklih 26. godina, ovaj granični prelaz nije bio u funkciji iako su u njegovu izgradnju i opremanje golubačka privreda i Republika Srbija tada uložili 850 hiljada evra.

Vlada Republike Srbije i Vlada Rumunije su 2013. godine, potpisale Sporazum o otvaranju međunarodnog graničnog prelaza Golubac – Republika Srbija i Nova Moldova – Rumunija na srpsko-rumunskoj državnoj granici. Poptisivanjem Sporazuma, stekli su se uslovi da se iz IPA Programa prekogranične saradnje Srbija – Rumunija, finansira projekat „Uspostavljanje trajektne linije na Dunavu između Golupca i Nove Moldove“.

Ovaj projekat sprovode opštine Veliko Gradište i Golubac sa srpske strane i opština Nova Moldava i Okrug Karaš Severin sa rumunske strane.

Osnovni cilj projekta je unapređenje pogranične infrastrukture kako bi se povećala ukupna privredna konkurentnost u pograničnoj oblasti, unapredio kvalitet života lokalne zajednice i unapredila saradnja lokalnog pograničnog stanovništva. Za ovo nerazvijeno pogranično područje, valorizacija turističkog potencijala predstavlja izvor za generisanje privrednih aktivnosti i privlačenje novih investicija, čime se podstiče razvoj mikro i malih preduzetnika u oblasti, takozvane male privrede i pružaoca turističkih usluga. Podsticanje privredne aktivnosti i razvoj turizma je katalizator za ekonomski rast u pograničnom području s obzirom na postojeću slabu iskorišćenost potencijala za pivredni razvoj. Realizacijom ovog projekta će se olakšati povezivanje dva pogranična regiona, brži pristup između okruga Karaš– Severin u Rumuniji i Braničevskog okruga, u Srbiji. Opštine Veliko Gradište i Golubac sa srpske strane Dunava i opština Nova Moldava i okrug Karas Severin iz Republike Rumunije, tada počeli su sa implementacijom ovog projekta pod nazivom „Uspostavljanje rečno skelskog prevoza na Dunavu – trajektom između Nove Moldave i Golupca“.

Projekat se finansira u okviru IPA CBC Programa prekogranične saradnje Rumunija-Srbija, a ukupna vrednost projekta je 2.352.674 evra, od kojih je opština Golubac, kao partner na projektu uložila oko 247.071 evra.

Konačno, posle skoro tri decenije ovaj granične prelaz 20. decembra 2019. godine, biće pušten u funkciju. 9. decembra je obavljena probna vožnja trajektom od Usija do Nove Moldave, na kojoj je sve proteklo bez problema.

Realizacijom ovom projekta stvoriće se uslovi za unapređenje prekogranične saradnje između dva Okruga – Braničevski i Karas Severin iz Rumunije, stimulisanje prekograničnih ekonomskih odnosa, diversifikacija i valorizacija istorijskih, kulturnih i prirodnih vrednosti kao i razvoj intermodalne saobraćajne infrastrukture a sve u cilju povećanja kvaliteta života u pograničnom području ovog dela Srbije i Rumunije.

(Tpknews.com/eGolubac)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker