NOVA EKOLOŠKA BOMBA NA POMOLU: Otpadne vode i fekalije sa farme svinja direktno se ulivaju u reku Mlavu! (VIDEO)

Višedecenijski problem opštine Petrovac na Mlavi zbog farme svinja koja se nalazi pored regionalnog puta i ulaza u samu varoš, a iz koje se otpadne vode i fekalije ulivaju direktno reku Mlavu.

Foto: Screenshot

U Petrovcu na Mlavi živi više od 7.000 stanovnika, koje tokom leta, posebno ujutro i naveče, guši strahoviti smrad. Stanovnici Petrovca na Mlavi posebno su uznemireni jer se više ni deca neće igrati napolju zbog smrada koji svima zagorčava život, šetnju, odmor, odlazak na posao.

Meštani Petrovca na Mlavi kažu da farma radi od 1966 godine, i od tada, pa sve do danas niko nije ništa preduzeo da popravi ili sredi da se fekalije ne izlivaju u reku Mlavu.

Na farmi tvrde da je pre mesec dana kupovinom i ugradnjom novog separatora vrednog 12 hljada evra, rešen problem izlivanja otpadnih voda u reku, a za neutralisanje neprijatnih mirisa potrebno je kažu mnogo više ulaganja.

Upravnik farme Nikola Vještica, kaže da farma nije toliko profitabilna da bi se moglo ulagati tolika ogromna suma novca u njenu modernizaciju, pa je predložio da ako se meštani Petrovca na Mlavi toliko žale na smrad koji dolazi iz farme, da opština zatvori farmu, isplati sve rako radnike i svi problemi bi bili rešeni.

Upravnik farme Nikola Vještica / Foto: Screenshot

U opštini Petrovac na Mlavi su svesni problema koji postoji ali, takođe navode da bez dobre volje vlasnika farme ne mogu ništa da urade.

Predsednik opštine Duško Nedinić, kaže da je opština Petrovac na Mlavi u poslednjih desetak godina zaobilažena u ekonomskom smislu od strane Države, i zbog toga je njemu kao prededniku opštine a i samoj opštini svako radno mesto veoma bitno. Nedinić je kazao da je već razgovarao sa vlasnikom farme, pošto se radi o jednom izuzetno jakom privredniku da uloži u modernizaciju iste. Međutim, pozitivan odgovor na to nije dobijen.

Foto: Privatna arhiva

Neprečišćene otpadne vode koje se u reku Mlavu slivaju sa farme svinja, iz klanice, mlekare ali i iz gradskog vodovoda nisu jedini ekološki problem. Podjednaku štetu reci i njenom koritu nanose i nesavesni građani svojim ponašanjem.

M.L.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker