NEZADOVOLJNI OTKUPNOM CENOM: U ponedeljak 150 traktorista blokira centar Požarevca

Očekuje se da oko 150 traktora stigne u 10 časova u centar Požarevca gde će ostati parkirani do 12 časova

Poljoprivrednici, nezadovoljni otkupnom cenom suncokreta i monopolskim ponašanjem uljara, izaći će u ponedeljak, 27. avgusta, u protestnu vožnju traktorima u centru Požarevca, saznaje “Agrosmart“.

Protest je prijavljen nadležnim, a organizuje ga Udruženje poljoprivrednih proizvođača “Stig grada Požarevca”, koje je deo Nacionalne asocijacije poljoprivrednika Srbije (NAPS).

Očekuje se da oko 150 traktora stigne u 10 časova u centar Požarevca gde će ostati parkirani do 12 časova.

Poljoprivrednici protestuju zbog uslova otkupa uljarica, s kojima su izašli najveći kupci, pre svega “Viktorija grupa”, koja za suncokret ovogodišnjeg roda daje najviše 28,5 dinara po kilogramu.

– Prošle nedelje lokalni otkupljivači plaćali su 30 dinara akontno. Međutim, kada je Viktorija grupa izašla sa konačnom cenom od 28,5 dinara ti manji otkupljivači pokušavali su još nekoliko dana da zadrže cenu od 30 dinara, ali nisu uspeli. Na njih je vršen pritisak da koriguju svoje uslove i prilagode se Viktorija grupi – kaže za “Agrosmart” Ivan Vučković, predsednik Upravnog odbora Udruženja poljoprivrednih proizvođača “Stig grada Požarevca”.

Uz ocenu da je reč o kartelskom ponašanju otkupljivača on je naveo da uslove Viktorija grupe prate i druge velike uljare te da su i mali otkupljivači na udaru u toj nefer tržišnoj utakmici.

– Rečeno im je da iz njihovih hangara neće voziti robu dok ne spuste cenu. Što je najgore, i iz Ministarstva poljoprivrede nam kažu kako je suncokret skuplji u okruženju. Pa to je zloupotreba tržišnih pozicija naših otkupljivača i država mora reagovati – kaže Vučkovič.

Požarevačko udruženje koje organizuje proteste u ponedeljak pokriva 26 sela, a nezadovoljstvo će iskazati i druge organizacije poljoprivrednika ovog kraja.

Prema informacijama “Agrosmarta” Viktorija grupa izašla je i sa konačnom cenom soje ovogodišnjeg roda koja iznosi 310 evra po toni i koja je znatno niža nego lane.

Podsetimo, suncokret je prošle godine plaćan oko 38 dinara kilogram, a kako tvrde ratari, troškovi proizvodnje porasli su 30 odsto.

Nacionalna asocijacija poljoprivrednika Srbije uputila je zahtev Komisiji za zaštitu konkurencije da preispita da li se otkupljivači suncokreta ponašaju kartelski.

(Agrosmart)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker