“VELIKI STRATEŠKI PORAZ BEOGRADA”: Zašto režim i dalje ćuti o masovnoj preregistraciji srpskih na kosovske tablice?

Za prvih deset dana produženog roka, broj onih koji su preregistraciju obavili prešao je 1.200. Srpska lista i zvanični Beograd se još uvek o ovome nisu oglašavali.

Foto: Shutterstock

Zbog velikog interesovannja za prelazak sa registarskih oznaka koje za gradove na Kosovu izdaje Republika Srbija na tablice RKS, Centri za registraciju vozila, kao i tehnički pregledi radili su ova dana vikenda.

– Doneta je odluka da Centri za registraciju vozila rade i subotom i nedeljom. Znači, to podrazumeva da će sada i nedeljom biti moguće da se završe i tehnički pregledi, kao i uplata za registraciju i takse – precizirao je za KoSSev zamenik komandira Kosovske policije za region Sever Veton Eljšani.

Kosovska vlada odlučila je krajem oktobra da produži rok za preregistraciju vozila i omogući onima koji poseduju tablice gradova na Kosovu koje izdaje Republika Srbija da pređu na RKS u periodu od 1. novembra do 1. decembra 2023. godine. U pitanju su tablice KM, PR, PZ, GL, UR, PE i ĐA.

Kako KoSSev piše, za prvih deset dana produženog roka, broj onih koji su, ovu (pre)registraciju obavili popeo se na 1.220.

“VELIKI STRATEŠKI PORAZ”

Zvanični Beograd ćuti, a naročito se ne oglašava Aleksandar Vučić da objasni Srbima na Kosovu i Metohiji “veliki strateški poraz Beograda”, poručuju iz Narodnog pokreta Srba sa KiM “Otadžbina“, komentarišući talas preregistracije na Severu Kosova.

Od prvog novembra na snazi je odluka kosovske vlade kojom je na mesec dana produžen rok za preregistraciju sa tablica gradova na Kosovu koje izdaje Republika Srbija na RKS. Centri za registraciju vozila rade i vikendima zbog, kako tvrde iz Prištine, velikog interesovanja građana, a do sada je preregistrovano više od 1.000 vozila.

– Pre skoro tri meseca predsednik Srbije je trijumfalno izjavio o “maloj taktičkoj pobedi” nad Prištinom koja se ogleda u tome da vozila sa registarskim tablicama KM ostaju da važe. Međutim, da li je tako – pitaju iz pokreta “Otadžbina“.

– U poslednjih desetak dana više od 1.000 vozila sa srpskim registarskim tablicama vlasnici su preregistrovali u separatističke RKS registarske tablice. Zvanični Beograd ćuti a naročito se ne oglašava Aleksandar Vučić da objasni Srbima na Kosovu i Metohiji da to nije bila ‘mala taktička pobeda’ nego veliki strateški poraz Beograda – poručili su.

Podsećaju da je poziv na preregistraciju upućen i korisnicima MTS d.o.o. brojeva.

ODRICANJE DELA SUVERENITETA

Kako je ranije navela urednica portala KoSSev Tatjana Lazarević Srbi u redovima čekaju da preregistruju svoje automobile sa KM na RKS tablice.

– U prevodu to znači odricanje od ovog dela suvereniteta Repubilke Srbije i dodatno prihvatanje suvereniteta “Republike Kosovo” – tvrdi Lazarević i naglašava da je vlast u Beogradu na “sramotan način“ odgovornost prebacila na narod na Severu.

– Nažalost, suverenitet je ciljano prebačen u ruke naroda – kaže Lazarević, tj. u ruke, posle svega, drastično oslabljene zajednice Srba na Severu.

ŠTA POSLE 1. DECEMBRA?

Nakon 1. decembra, ova vozila, kako je najavljeno, više neće imati mogućnost da se registruju na RKS, ali ni da ulaze ili saobraćaju na teritoriji Kosova.

Iz policije su nedavno precizirali i šta će biti sa onim vozačima koji do 1. decembra ne zamene ove tablice.

Njima neće biti dozvoljeno kretanje, a najpre će policajci kazniti vozače koji se u njima nađu na ulici, zatim im oduzeti tablice, a na kraju i, ukoliko isto vozilo ponovo zaustave – isti će i konfiskovati.

Masovne konfiskacije, naglasili su iz policije, neće biti. Srpska lista i režim se još uvek o ovome nisu oglašavali.

(Tpknews.com/Vreme)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker