OBNOVLJIVI IZVORI ENERGIJE: Grade solarnu i 20 vetroelektrana

Na području između Požarevca i Kostolca, EPS planira izgradnju jedne solarne i 20 vetroelektrana, u cilju iskorišćenja obnovljivih izvora energije.

Foto: Vetroelektrane

Ovo područje ima značajnu snagu vetra, pa će u ataru naselja Drmno biti izgrađeno sedam vetroelektrana, na području Klenovnika šest, Ćirikovca četiri i Petke tri. Radu solarne elektrane, koja će se graditi u Petki, pogodovaće blizina Dunava i Mlave, zbog njihovih velikih i reflektujućih površina.

Da bi se ovi planovi sproveli u delo, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture spremilo je nacrt izmena i dopuna prostornog plana kostolačkog ugljenog basena. Ovaj nacrt, koji je izradio Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije, obuhvata dva projekta – “Vetroelektrane Kostolac” i “Solarne elektrane Kostolac – Petka”. – Nacrtom su utvrđene bliže propozicije za proširenje kopa „Drmno“, za izgradnju energetskih i pratećih objekata, putne i energetske infrastrukture, kao i za sprovođenje rekultivacije zemljišta za buduću poljoprivredu, šumsku i voćarsku namenu – navodi se u nacrtu izmene i dopune Prostornog plana. U njemu se nalazi i tehnička dokumentacija vezana za proširenje kapaciteta ugljenokopa i za izradu koridora pristupne saobraćajnice do robnog pristaništa u Kostolcu.

Termin izgradnje elektrana tek bi trebalo da se odredi, kao i okvirna cena radova. Osim izmena i dopuna Prostornog plana, izrađen je i Izveštaj o strateškoj proceni njegovog uticaja na životnu sredinu, kako bi se sprečilo zagađenje vazduha, vode i zemljišta i kako bi se zaštitio biljni i životinjski svet.

TPKNEWS / M.V

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker