Obeležen Dan oslobođenja Velikog Gradišta u Drugom svetskom ratu (VIDEO)

Povodom 11. oktobra, Dana oslobođenja Velikog Gradišta u Drugom svetskom ratu, u gradskom parku održan je komemorativni skup u znak sećanja na borce i žrtve i ovaj važan istorijski događaj.

Foto: SOVG

Na te dane i stogodišnjicu završetka Velikog rata, prisutne građane Velikog Gradišta, predstavnike lokalne samouprave i institucija, kao i učenike Srednje škole “Miloje Vasić“, podsetio je profesor ove škole, Nenad Mihajlović: “Čitav 20. vek je bio vek velikih ratova, herojskih epopeja, ali i vek velikih stradanja, patnji i mučenja kroz koje je prošao naš narod.“.

Prisutnima su se obratili predstavnici Potomaka oslobodilačkih ratova 1912-1920. godine i OO SUBNOR iz Velikog Gradišta. Hroničar Velikog Gradišta, Žarko Živanović, izneo je podatke o prvim žrtvama Velikog rata, potapanjem brodova “Srbija“ i “Mačva“ u gradištanskom pristaništu te borbama u Ramu i na Mačkovom kamenu u kojima je život izgubilo oko 1.600 boraca ove opštine. I u Drugom svetskom ratu, neprijatelj u Gradište stiže Dunavom gde mu se suprotstavlja Prtizanski odred na čelu sa Veljkom Dugoševićem i brojnim borcima ovog kraja: Božom Đorđevićem Buđonijem, Mikčetom Stojadinovićem, Ljubisavom Jovanovićem – artiljercem, Perom Metalcem, velikanom Vlastimirom Pavlovićem Carevcem i mnogim drugima. Tokom ovog rata Veliko Gradište bilo je tri puta zaposedano i tri puta oslobađano.

Vence na oba spomenika položile su delegacije opštine Veliko Gradište, Vojske Srbije – Centra za obuku kopnene vojske iz Požarevca, OO SUBNOR Veliko Gradište i Društva za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova 1914-1918. godine Veliko Gradište, a položeni su i na mestu zvanom Prevod, gde je 1941. streljana grupa meštana Velikog Gradišta. Sveštanici gradištanske parohije obavili su pomen za stradale vojnike i civile.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker