Gradištanski poljoprivrednici u poseti poljoprivrednom sajmu u Veroni (FOTO)

Poljoprivredni proizvođači opštine Veliko Gradište posetili su, u organizaciji lokalne samouprave, poljoprivredni sajam “FIERAGRICOLA“ u Veroni, Italija, u periodu od 01. do 04. februara.

Proizvođači su na sajmu mogli da se upoznaju sa najnovijom poljoprivrednom mehanizacijom, procesnom opremom, kao i pravcima razvoja stočarske proizvodnje, kroz predstavljanje najboljih primeraka izloženih životinja.

Prilikom povratka za Srbiju, grupa je posetila dva gazdinstva u mestima Duplje i Vrhpolje, opština Vipava u Republici Sloveniji, gde je naišla na srdačan prijem.

Gazdinstvo Kmetija Hrovatin Aleksandera u mestu Duplje, bavi se proizvodnjom mleka i tovne junadi. Uzgaja oko 100 mlečnih krava holštajn-frizijske rase i rase Braunvieh (Nemačko smeđe govedo), sa svim pratećim uzrasnim kategorijama. Obrađuju oko 150 hektara zemljišta, od čega oko 40 hektara svog zemljišta, 80 hektara zakupljuju od države, a oko 30 hektara zakupljuju od privatnih lica.

Drugo gazdinstvo, Kmetija Tomažič u mestu Vrhpolje bavi se gajenjem vinove loze na oko 15 hektara i u svom sastavu ima sopstvenu vinariju. Grupa je imala priliku da degustira ponuđena vina i većina degustatora bila je zadovoljna kvalitetom i ukusom istih. Kao i na prethodnom gazdinstvu, ovo je porodičan biznis koji obavljaju dve generacije.

Pored stručnog dela, poljoprivrednici su obišli i Veneciju u kojoj se tom prilikom održavao tradicionalni februarski karneval.

(SOVG)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker