NOVI RAZORNI POTRESI: Snažni zemljotresi pogodili Italiju! (FOTO/VIDEO)

Dva snažna potresa i ceo niz slabijih u sredu uveče su zatresali celu srednju Italiju. Potrese su osetili stanovnici od Napolija pa sve do Trsta.

zemljotres-italija

Na ulice su istrčali u mnogim gradovima, među kojima bili Perugia, Terni, Rim i L’Aquila.

U 19.11 je bio potres jačine 5,4 stepeni Rihterove skale sa epicentrom najbliže mestu Castelsantangelo sul Nera (318 stanovnika, na granici oblasti Marche prema Umbriji, u zoni epicentra su još Visso sa 1200 stanovnika, Ussita i Preci), potres je bio na oko 9 kilometara ispod površine tla, u 21.18 još jači udar, 6.3 stepeni Rihterove skale – iste jačine kao i zemljotres 2009 kada je razorio L’Aquilu i Amatrice ove godine.

Ipak, za razliku od tih katastrofalnih potresa, ovaj put nije bilo poginulih. Sat vremena nakon prvog potresa ialijanska Civilna zaštita je javila da ima mrtvih i povređenih, i srušenih zgrada. Pola sata kasnije ta vest je povučena.

U Ussiti su dve starije žene izvučene žive iz srušene kuće.

Drugi udar je razorio neke od važnih građevina, poput drevne romanske crkve u Norci, i još neke zgrade, a manjih oštećenja je bilo mnogo više – ali sreća u nesreći je što je manje-više isto područje bilo zahvaćeno katastrofalnim zemljotresom krajem avgusta, pa je tada srušeno uglavnom sve što nije moglo izdržati tu magnitudu. Norcia je posle potresa koji je teško pogodio Assisi 1998 provela temeljite antisizmičke mere, uz podsticanje privatnika za antitrusnu rekonstrukciju njihovih objekata. Amatrice to nije učinila, pa je zato pre dva meseca pola grada sravnjeno sa zemljom.

Seizmolozi pretpostavljaju da je potres povezan s prethodnim koji je 24 avgusta razorio Amatrice.

Točni razmeri katastrofe biće poznati tek u četvrtak. Područje pogođeno potresom odmah je ostalo bez električne energije, pristup je otežan time što su neke ulice zatvorene još od avgustovskog potresa. Do daljnjeg zatvorene su sve škole u Apeninima, od Macerate i Assisija preko Perugie i Terama do L’Aquile.

https://twitter.com/robinmonotti/status/791373856384614401

Ialijanski premijer Matteo Renzi je odmah posle prvoga potresa prekinuo posetu u Kampaniji i otkazao gostovanje u televizijskoj emisiji Matrix.

TPKNEWS

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker