KOSTOLAC: Arheolozi pronašli livačku peć iz iz prvog veka pre nove ere (VIDEO)

Arheolozi Narodnog muzeja u Požarevcu pronašli su u Kostolcu, na lokalitetu Mali grad-Todićeva crkva, zemljanu peć iz prvog veka pre nove ere.

livnicka-pec-kostolac

Arheolog Dragana Spasić-Đurić kaže da peć prema svojoj konstrukciji i formi odudara od svih dosadašnjih peći za pripremu hrane koje su otkrivene tokom istraživanja Braničeva ali i na drugim lokalitetima u Srbiji.

– Peć je u osnovi kruškolike forme sa elipsoidnom, spljoštenom kupolom na kojoj je devet otvora-kanala, zbog čega asocira na košnicu. Na vrhu se nalazi pravougaoni dimnjak sa horizontalnim kanalom. Kupola na otvorima po obodu asocira na likovnu predstavu staklarske peći iz Agrikolinog dela De re metallica.

livnicka-pec-kostolac 1

– Pretpostavljam da se radi o livačkoj peći, na što ukazuje izuzetno velika količina nusprodukata (amorfni komadi metalne i staklene zgure), ističe arheolog Dragana Spasić-Đurić i dodaje da je peć bila očišćena nakon upotrebe, a preko stare zapečene podnice urađena je nova.

– Peć nije ponovo stavljena u funkciju verovatno zbog napada Mađara ili nedostatka sirovine a sigurniji zaključci uslediće nakon analize u referentnim institucijama iz Beograda- naglašava Dragana.

livnicka-pec-kostolac 2

Ovogodišnja istraživanja obavljena su u okviru projekta Narodnog muzeja u Požarevcu “Arheološka istraživanja srednjovekovnog Braničeva” koje je finansirao grad Požarevac.

TPKNEWS

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker