ZBOG ČELNIKA POŽAREVCA: Nemci savetuju svoje investitore i turiste da ubuduće zaobiđu Braničevski okrug

Poslovne diplomate i poslovna diplomatija naše zemlje u budućnosti imaće mnogo težih zadataka i treba će mnogo poslovnih veština da se dovede neki nemački investitor u lokalnoj zajednici, u Požarevcu i Braničevskom okrugu.

Skupština grada Požarevca

Dešavanja oko javne nabavke javno-privatno partnerstvo za gradski i prigradski autobuski prevoz u Požarevcu u svetu je poslata slika koja kod investitora izaziva još veći oprez. Mogli smo videti nedoslednost koja je jako upečatljiva od strane čelnika Grada Požarevca prema “Arrivi Litas”.

– Studijom za gradski i prigradski autobuski prevoz piše za vozila da moraju imati EURO 4 normu proizvedena od oktobra 2007 godine. Ne pominje se da vozilo mora imati CNG pogon i da je staro do 9 godina.

– U jednoj od izmena konkursne dokumentacije čini se radikalni zaokret i traže se 25 vozila na CNG pogon i stara do 9 godina.

Ta izmena je dovela do toga da u zemljama EU i u svetu ode veoma loša slika i da neozbiljnost uzima maha, pogotovo nedoslednost u definisanju uslova. Poznato je da je “Arriva Litas” u vlasništvu državne kompanije Nemačke železnice (Deutsche Bahn DB). Baš zbog toga, čelnici Grada Požarevca trebali su ozbiljno da povedu računa oko dodele javne nabavke javno-privatnog partnerstva za gradski i prigradski autobuski prevoz. Trebali su unapred da predvide kako će da se kod Nemaca manifestuje slika kada bi izbacili “Arriva Litas”.

Čelnici Grada Požarevca stavljajući “Arrivu Litas” u neravnopravan položaj i nepozivanje rukovodstva “Arrive Litas” na razgovor pokrenuli su opasnu igru koja će, i ovako sporo skoro nikakvo, još sporije poboljšanje stope privrednog rasta lokalne privrede.

Nemački investitor, ukoliko ih ubuduće bude bilo, koji bude nameravao da ulaže imaće u vidu nekoliko činjenica.

Jedan primer kako bi Grad Požarevac kroz saradnju sa državnom firmom Nemačke železnice mogao da ima prihoda u budžetu od turizma na godišnjem nivou.

Nemačka ima 82 miliona stanovnika. Dovoljno je da jedan milion turista iz Nemačke na proputovanju kroz Srbiju za godinu dana posete Požarevac. Nemački turista u jednom gradu potroši na kupovinu proizvoda i usluga u proseku 3.000 dinara. Grad Požarevac od nemačkih turista imao bi po jednom turisti prihod od 350 dinara puta jedan milion i dolazi se do cifre od 350 miliona. Sa dodatnih 350 miliona dinara u Budžetu grada Požarevca može se podsticati privredni razvoj. Ovako nakon poslednjih nepovoljnih dešavanja koja su se izdešavala neće biti nikakve koristi, s obzirom da Nemačka već savetuje svoje investitore, a i turiste koji planiraju da posete Srbiju, da zaobiđu Braničevski okrug.

Od sada pa nadalje, veoma težak zadatak imaće poslovne diplomate da ubede nemačke investitore, nemačke turističke agencije i firmu državnih železnica na definisanju pravaca za saradnju u budućnosti sa nekom lokalnom samoupravom iz Braničevskog okruga.

D. Grujić

PROČITAJ I

4 Komentari

  1. Pa nisu švabe htele da po Srbiji besplatno razvoze Vučićeve sendvičare, eto zbog čega je namešten tender baš za ove njegove podguzne muve. BOJKOT SVIH OSIM ARIVE.
    NIKAD U VUČIĆEV AUTOBUS

    1. Najgore rukovidstvio u Celoj Srbiji.Sve to treba poslati u Zabelu.Sve su firme u Pozarevcu zatvorili, Ostao je jos Litas i Aria koji nece da slusaju Vucicevu Nazadnu Stranku.Najvece malverzacije i lopovluk je na povrsinskim kopovima Kistolac i Drmno.Tu se zaposljavaju samo sezonski radnici gdese uzimajz velike pare prilikom zaposljavanja.Ako nisi clan Srpske Nazadne Stranke nema sanse dase zaposlis.

  2. Boli njih uvo za 350 potencijalnih miliona dinara kada im je dovoljno ovih 7-8 MILIJARDI, koliki je gradski budzet! Inace, nesposobnjakovici, i ovaj novac nisu uspeli da potrose. Nemaju projekte pa su vratili skoro 2 MILIJARDE dinara od prosle godine. SRAMOTA.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker