ČUVARI OBIČAJA I TRADICIJE: Tradicionalna Božićna priredba u Topolovniku! (FOTO/VIDEO)

I ove godine u prepunoj sali Doma kulture u Topolovniku, održana je tradicionalna Božićna priredba učenika Osnovne škole „Ivo Lola Ribar“ iz Topolovnika.

Foto: Nedeljko Stefanović

Koloplet raznovrsnih nošnji, pesme i igre na pozornici u prepunoj sali Doma kulture. To je bila slika Topolovnika ovog vikenda.

Foto: Nedeljko Stefanović

Ova priredba, po svemu sudeći, podsećala je na nekadašnja tradicionalna narodna okupljanja iz proteklih vremena. Kada su meštani Topolovnika organizovali priredbe, da se pokažu u pesmi, svirki, nošnji i temperamentnoj vlaškoj igri, kao i mirne i raspevane melodije, ritualne igre i pesme vezane za praktičan život i svakodnevne potrebe.

Foto: Nedeljko Stefanović

Najmlađi učesnici i izvođači odeveni u narodne nošnje, svirkom, igrom i pesmom ponovo su oživeli nasleđe svojih pradedova.

Foto: Nedeljko Stefanović

Organizatori priredbe su folklorna sekcija Topolovnik, pod dirigentskom palicom Mirjane Jović, Sandre Paunović i Daliborke Trivunović, uz podršku udruženja žena iz Topolovnika.

Foto: Nedeljko Stefanović

Ovom prilikom, Udruženja žena, izložilo je kutiju sa dobrovoljnim prilogom ispred bine, gde su sakupile 11.730 dinara i 35 eura, a od sakupljenog novca planiraju da kupe lap top za decu.

Foto: Nedeljko Stefanović

Dok u dnu sale Doma kulture, oni koji su osetili hladnoću i pored bogatog repertoara koji su deca pripremila, ugrejali se uz kuvano vino i rakiju.

TPKNEWS/M. Lalić

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker