UPOZORENJE DRŽAVI: Poljoprivrednici Stiga 25. novembra blokiraju Požarevac

Udruženje Nezavisne asocijacije poljoprivrednika „Stig” pozvalo je danas poljoprivrednike da 25. novembra protesnom vožnjom kroz Požarevac upozore državu na problem nestašice azotnih đubriva, pre svega uree koja je neophodna za prolećnu prihranu pšenice i ostalih žitarica i uljarica.

Predsednik Upravnog odbora Nezavisnog udruženja poljoprivrednika za Stig Ivan Vučković rekao je za Betu da žele da na vreme skrenu pažnju Vladi Srbije da reši problem nestašice azotnih đubriva, pre svega uree koja se već u januaru koristi za prihranu pšenice i ostalih žitarica i uljarica, a u ovo vreme se nabavlja.

„Ako država ne obezbedi azotna đubriva ne samo da će prinosi biti ispod 50 odsto nego će se smanjiti i kvalitet pšenice. Neki poljopriuvrednici nisu uspeli zbog visoke cene i nestašice da nabave čak ni osnovna đubriva koja se koriste ovih dana u toku setve i ako ne nabave ni za prihranu nemaju šta da očekuju”, rekao je Vučković.

Dodao je da je izlazak poljoprivrednika traktorima na protestnu vožnju samo privi korak u iskazivanju nezadovoljstva, a da će, u slučaju da izostane pomoć države, započeti blokadu puteva.

Poljoprivrednik Zlatko Marković iz sela Kličevac kod Požarevca rekao je da uprkos tome što je urea poskupela trostruko, pa džak umesto 2.000 košta 6.000 dinara, ne može da se nađe na tržištu.

On je rekao da oko 40 odsto poljoprivrednika nije nabavilo ni osnovno đubrivo neophodno u vreme setve.

Marković je rekao da obrađuje 207 hektara zemlje gde seje više vrsta žitarica i uljarica i da mu je samo za mineralno đubrivo po sadašnjim cenama potrebno 70.000 evra.

Republička direkcija robnih rezervi je, kako je rekao ranijih godina više puta u ovakvim nestašicama mineralnog đubriva pomagala puštanjem određenih količina iz rezervi, ali da sada po osnovu informacija koje su neki poljoprivrednici saznali ne planira takvu pomoć, a nije poznato da li je razlog što ga nema ili što nije doneta takva odluka u Vladi Srbije.

(Tpknews.com/Beta)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker