U OKVIRU 56-LJKI: Likovna kolonija udruženja Društva srpsko-grčkog prijateljstva

U okviru pratećih manifestacija povodom održavanja 56. Ljubičevskih konjičkih igara u Požarevcu biće održana likovnoja kolonija, koja nosi naziv “Bez granica” u organizaciji Društva srpsko – grčkog prijatelјstva “Rista Kolonjas” iz Požarevca I pod pokrivateljstvom grada Požarevca.

Kolonija će biti održana u peridu od 25. do 29. avgusta 2019. godine u ambijentu doma učenika Polјoprivredne škole „Sonja Marinković“ u Požarevcu, na Tulbi.

Kolonija je pokrenuta sa cilјem razvijanja i produblјivanja vekovnih veza i saradnje utemelјene na lјubavi i bliskosti između dva naroda, širenje granica prijatelјstva, kulturnu razmenu između bratskih gradova Janjine, Iraklia kod Seresa i Požarevca .

– Povezivanje umetnika iz različitih sredina podrazumeva razmenu ideja i iskustava. Osim kulturne razmene likovna kolonija pruža mogućnost sticanja novih prijatelјa, a samim tim sticanje novih znanja o kulturi, umetnosti i tradiciji drugih naroda. Takođe kolonijom želimo da podstaknemo, popularizujemo i afirmišemo likovnu umetnost. Stvaranje novih umetničkih dela doprinosi razvoju kulture i umetnosti, doprinosi obogaćivanju kulturne baštine i kulturne ponude grada Požarevca a na kraju i stvaranje fonda umetničkih dela koji ostaje kao trajno blago naroda – rekla je slikarka Tina Leposavić, inače jedna od glavnih organizatora kolonije.

Plakat

Planirano je da se na koloniji pozovu, osim iskusnih slikara i slikara starije generacije, talentovani učenici osnovnih i srednjih škola kao i studenti akademija likovnih i primenjenih umetnosti. Na taj način organizatori žele da edukuju mlađe generacije, da ih afirmišu, kao i da im ukažu koliko je za mlade generacije značajna razmena iskustava iz oblasti kulture, umetnosti i tradicije različitih naroda.

M. Veljković

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker