HAPŠENJE VEŠTICA IZ BRANIČEVSKOG OKRUGA: Babe trovačice pobile pola Kasidola i Smoljinca

Nakon što je jedan seljak iz Smoljinca prijavio policiji da ga ukućani truju, policija je razotkrila lokalnu vešticu koja je nezadovoljnim ženama pomagala da se otarase muževa.

Foto: Arhiva

Slučaj čuvene baba Sojke iz Kasidola, koja je spravljala otrovni napitak i prodavala ga ženama koje su htele da se otarase svojih muževa, šokirao je javnost u maju 1934.

Razotkrivanje požarevačke babaSojke započelo je nakon što je seljak Dragoljub Životić iz sela Smoljinca, a poreklom iz Malog Gradišta, otkrio da ga supruga i tašta godinama truju. Životić je, kako je tada preneo beogradski dnevnik Vreme, često bio u sukobu s taštom i ženom, koje su mu zamerale što ništa ne radi. Pošto nije hteo svojevoljno da napusti dom tašte Milunke Marković, ona se za pomoć obratila baba Sojki, koja joj je spravila poseban napitak. Nesrećnom čoveku u više navrata nije bilo dobro, zbog čega je, sa simptomima trovanja, nekoliko puta bio na bolničkom lečenju. Međutim, uzrok trovanja lekari nikako nisu mogli da otkriju. Nakon što je pri poslednjem povratku u dom tašte primetio da mu je za ručak servirana neopisivo gorka pileća čorba, koja nije imala isti ukus kao ona u tanjiru tašte i žene, Životić je slučaj prijavio policiji. Žandarmi su odmah došli u kuću Markovićeve i pretresli je od podruma do tavana, da bi tek u dvorištu, zakopane u zemlji, pronašli flaše sumnjivog sadržaja. Po nalogu državnog tužioca i Okružnog suda u Požarevcu, Životićeva tašta i žena su uhapšene. Na saslušanju su priznale da su od baba Sojke iz Kasidola kupile napitak, ali ne otrov, već lek koji su davale nesrećnom Životiću dok je bio bolestan. Policija je ubrzo privela još nekoliko žena iz Kasidola i Smoljinca čiji su muževi prethodnih godina preminuli u najcrnjim mukama i pod veoma sumnjivim okolnostima. Sve su priznale da su kupovale napitak od baba Sojke, ali su se istovremeno branile tvrdnjama da su mislile da je u pitanju lek.

Foto: Arhiva

Policija je potom zakucala i na Sojkina vrata i ubrzo otkrila da je otrovni napitak pravila punih 30 godina, kao i da je prodajom zaradila velike svote novca. Beogradski dnevnik Vreme izvestio je tad da je utvrđeno da je i njen prvi suprug umro pod sumnjivim okolnostima, iako je celo selo još onda govorilo da ga je upravo Sojka otrovala.

SADRŽAJ OTROVA

Otrov koji je pravila baba Sojka bio je smesa pojedinih otrovnih trava, najviše kukureka, s rastvorom kamene sode, plavog kamena i arsenika. Tačan sastav utvrdio je nakon razotkrivanja bande trovačica Hemijski institut u Beogradu, zahvaljujući preostalom sadržaju koji je pronađen zakopan u dvorištu kuće Životićeve tašte.

(Kurir)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker