PREMINUO ĐORĐE MIHAILOVIĆ: Čuvar Zejtinlika napustio nas u 96. godini

Đorđe Mihailović, poznat kao čuvar „Zejtinlika”, preminuo je juče u 96. godini. Đorđe Mihailović je rođen deceniju po završetku Prvog svetskog rata, a život je proveo kao čuvar na Srpskom vojničkom groblju u Solunu, Zejtinliku.

Đorđe Mihailović/foto: Screenshot/YouTube

„Pre je bio moj otac, pre oca bio deda. Ja sam treća generacija, treće koleno. Svaki dan dolazim, živim ovde, spavam ovde na groblju“, rekao je Đorđe Mihailović dopisnici RTS-a po dobijanju nagrade „Majka Srbija”.

Za svoju dugogodišnju posvećenosti Đorđe Mihailović je odlikovan i Ordenom srpske zastave drugog stepena i Ordenom Svetog Save prvog stepena, piše RTS.

Bio je grčki državljanin, a pre tri godine primljen je u državljanstvo Republike Srbije.

Poznat je svima koji su posetili mesto na kojem počivaju posmrtni ostaci oko 8.000 heroja Velikog rata, stradalih tokom bitaka na Solunskom frontu, u redovima srpske vojske.

Vest o smrti Mihailovića objavio je Ivica Dačić na Instagramu: „Još jedna tužna vest danas – u 17:30 časova, u 96. godini umro je čika Đorđe Mihailović, čuvar „Zejtinlika”, srpskog groblja u Solunu. Bio je treća generacija čuvara srpske istorije i grobova srpskih junaka. Životna želja mu je bila da dobije srpski pasoš i ta želja mu je ispunjena. Iskreno saučešće porodici i svim prijateljima. Neka mu je večna slava!”.

(Tpknews.com/RTS)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker