U SRCU REGIJE VENETO: Homolje stiglo i u dijasporu

SSKUD „Homolje“ iz Kreaca bilo je organizator i domaćin Četvrtih homoljskih susreta dijaspore, manifestacije koja je u srcu regije Veneto okupila više od 600 zvanica iz cele Italije, ali i Austrije, Srbije i Republike Srpske.

Štand udruženja žena Homoljke

– Mada smo hiljadama kilometara daleko od otadžbine cilj nam je da po svaku cenu očuvamo našu tradiciju, kulturu i običaje. Otuda je i osnovni cilj Homoljskih susreta bio upravo taj da našim sunarodnicima iz drugih krajeva Srbije i Republike Srpske, ali i mladim pokolenjima predstavimo neke lepe stare običaje i igre iz istočne Srbije – kaže Zoran Golubović, predsednik SSKUD „Homolje“.

Celodnevno druženje uz udruženja iz Italije: Jelek iz Arzijanjana, Krunu iz Skija, „Svetog Savu“ iz Valdanja, Srpski klub ribolovaca iz Italije, uveličali su i gosti iz SKSK „Barili“ iz Braunaua i dva udruženja žena iz Srbije Etno dame iz Laznice i Homoljke iz Žagubice, kao i gosti iz Mladikovine kod Teslića.

Zoran Golubović (desno) predao plakete i poklone gostima

– Imali smo čast da ugostimo i predstavnike Saveza Srba u Italiji i opštine Sovico koji su nam puno pomogli oko organizacije i s njima smo već dogovorili nastavak saradnje u promociji srpskog jezika i kulture u ovom delu Italije – ističe Golubović.

(Tpknews.com/Vesti)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker