BRNABA IH OPET “ISPALILA”: Poljoprivrednici napustili sastanak u Vladi Srbije

Predstavnici sedam udruženja poljoprivrednika, koji su jesenas protestovali blokadom puteva, napustili su danas sastanak u Vladi Srbije koji su tražili.

Foto: Facebook

Kako je potvrđeno, bilo je više razloga za napuštanje sastanka. Jedan od razloga je bilo prisustvo dva udruženja poljoprivrednika, koji nisu trebali da budu tu, a pozvana su od strane ministarstva. U pitanju su Udruženje NAPS, Udruženje Asocijacija 2022.

Kako je rečeno, predstavnik NAPS-a je sam rekao da mu je sinoć kasno javljeno da danas treba da se pojavi na tom sastanku.

Drugi problem, kako su rekli, jeste to što sastanku nije prisustvovala premijerka Srbije Ana Brnabić, sa kojom su oni, takođe, tražili sastanak.

Oni su sastanak napustili, ali su predložili da se on nastavi u 15 časova, kada predstavnici vlasti zavše sastanak sa ta dva sporna udruženja, a odgovor predstavnika vlasti se još uvek čeka.

Predstavnici sedam udruženja poljoprivrednika, koji su jesenas protestovali blokadom puteva, danas su prisustovala sastanku u Vladi Srbije gde je trebalo da se raspravlja o dva, za njih, najbitnija problema.

Od predstavnika vlasti, sastanku su prisustvovali ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković, kao i predstavnici Uprave za agrarna plaćanja, Ministarstva pravde i katastra.

Poljoprivrednici su pred ovaj sastanak ukazali na dva velika problema.

Jedan od njih je e-Agrar i neophodna overa ugovora o zakupu zemljišta kod notara. Naime, oni su kritikovali nedoslednost nadležnih, odnosno to što je do izbora poljoprivrednicima tolerisano što nemaju overene ugovore o zakupu kod notara, a nakon 17. decembra je to prestalo da važi.

Oni smatraju da su nadležni samo navodno posegnuli za ovim pod izgovorom sprečavanja zloupotreba, a u suštini kako bi što manje novca dali za subvencionisanje ratara.

Druga stvar oko koje su pregovori vođeni, jeste Poljoprivredna komora Srbije, za koju poljoprivrednici smatraju da im ne bi donela puno dobrog.

Oni veruju da bi ta institucija samo opstruisala rad njihovih udruženja i napore da im nadležni obezbede što povoljnije uslove za proizvodnju.

Današnjem sastanku prisustvovalo je sedam udruženja i to udruženja Stig, Naše Mleko, Udruženje proizvođača mleka Šumadije i Pomoravlja, složni Pidikanci, Brestovački ratari, Spas i opstanak stočara zapadne Srbije, Udruženje poljoprivrednih proizvođača Subotice, a oni su ranije pozvali i ostala udruženja da se pridruže njihovim zahtevima.

Podsećamo, prethodni sastanak poljoprivrednika sa predstavnicima vlasti održan je 27. decembra u Palati Srbija.

(Tpknews.com/Mediji)

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker