UVEDENO VANREDNO STANJE: Bujične poplave nanele velike štete u naseljima Majdanpeka (FOTO)

Obustavljen saobraćaj na putu Majdanpek – Kučevo kod Blagojev kamena zbog odrona, kao i na putu od Majdanpeka prema Leskovu, Jasikovu i Vlaolu.

Foto: Milan Klcesko

Podrumi u blizini majdanpečke autobuske stanice puni vode, deo stanovnika Debelog Luga i Jasikova evakuisano je i noć provelo na sigurnijim mestima, oštećen je put koji od Majdanpeka vodi prema Rajkovoj pećini, oštećeni lokalni putevi – tako bi u kratkim crtama mogle da se opišu posledice obilnih padavina koje su Majdanpek i njegovu okolinu sinoć i noćas načinile, kako to reče načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić, novim žarištem.

– Sinoć i noćas smo džakovima sa peskom i mehanizacijom branili sela Gornje reke koje su ugrožavale nadošle Todorova i Crna reka. U pomoć su priskočili vatrogasci iz Bora jer majdanpečki zbog oštećenog puta nisu mogli da se probiju. Evakuisani su meštani Debelog Luga i Jasikova iz dvadesetak kuća. Debelolužani su bili zbrinuti u zgradi Šumarskog fakulteta, a stanovnici Jasikova kod prijatelja i rodbine. – kaže direktor JP za građevinsko zemljište i puteve Dejan Mladenović.

Od njega saznajemo da su na putu prema Jasikovu i Leskovu srušena dva mosta pa saobraćaj ne funkcioniše, do Rajkove pećine se zbog oštećenog puta može alternativnim i to samo putničkim automobilima, uklonjeno je klizište u ulici Omladinskih brigada.

Rajkova pećina/Foto: Milan Klcesko

– U Majdanpeku nije tako alarmantno, ali bi sigurno bilo da je kiša nastavila da pada. – kaže Majdanpečanin Slaviša Jeremić, ukazujući da je mnogo ozbiljnija situacija u selima Gornje reke.

– Situacija je bila gora nego 2014. godine. Poplavljen nam je podrum, sva sreća stambeni prostor je više, pa voda nije ušla u kuću. Stradala nam je živina, u podrumu je bio zamrzivač, mašine i alati koji se i inače drže u podrumu. Bilo je delova gde je voda bila viša od jednog metra. – priča Maja Tufonić inače turistički vodič u Rajkovoj pećini u kojoj su nakon jučerašnjih padavina nanosi peska, blata, iščupani su kablovi i svetiljke. “Ne znam da li me više boli duša za moju kuću ili Rajkovu pećinu” kaže Maja.

Ni malo mirnu noć osim Debelolužana imali su i meštani Leskova i Jasikova u kojima su poplavljena brojna domaćinstva. Oni zbog srušenog mosta sada u Majdanpek, kako kaže naša sagovornica, mogu samo prugom.

Foto: Trajković R.

U Boljetinu, selu koje je ozbiljno stradalo u poplavama 2014. godine meštani su uz pomoć komunalnog preduzeća i mehanizacije Štrabaga sprečili veću štetu, s obzirom da se nadošla Boljetinska reka izlila samo ne nekoliko mesta. Pomenimo i da se u samom Majdanpeku Mali Pek izlio iz korita, a zahvaljujući intervenciji kompanije Ziđin, čiji radnici su postavljali i džakove sa peskom, a bila je angažovana i kompanijska mehanizacija, sprečeno je dalje izlivanje reke u delu kod Autobuske stanice.

Danas je održana sednica Opštinskog Štaba za vanredne situacije na kojoj je odlučeno da se uvede vanredno stanje u Majdanpeku i selima pogođenim bujičnim poplavama.

(Tpknews.com/Danas)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker