ISTINA JE DRUGAČIJA: Zašto je saniran deo magistralnog puta Majdanpek – Kučevo – Požarevc?

Svako ko je proteklih meseci putovao na relaciji Kučevo – Požarevac i obratno, uočio je kilometarske kolone vozila i gužve na putu.

Foto: TPKNEWS

Posebno je na ovom magistralnom putu došlo do zagušenja saobraćaja od polovine juna do danas kada je na odmor pristigao veliki broj naših građana koji su na privremenom radu u inostranstvu.

Najveći kolaps je bio na mostovima i kod Jelenine stene gde je više puta morala da interveniše i saobraćajna policija. U toku su radovi na revitalizaciji putne deonice Mustapić – Turija koji dodatno usporavaju saobraćaj. Najveće gužve u saobraćaju stvaraju teretna vozila koja se kreću usporeno a uz to postoji i ograničenje brzine jer se uglavnom prolazi kroz naseljena mesta. Iako se predsednik opštine Kučevo dr Ivan Rajčić na sav glas hvali kako je uspeo da se „izbori“ za sanaciju dela magistralnog puta prema Požarevcu i Majdanpeku, istina je drugačija.

Kompletne radove na revitalizaciji magistralnog puta u delu koji prolazi kroz opštinu Kučevo, finansira Republika Srbija i JP „Putevi Srbije“. Na osnovu frekfencije prolaska kamiona koji prevoze kontejnere i najveći laik može zaključiti da je sanacija ovog puta ustupak kineskoj kompaniji za nesmetano prevoženje rude u vlasništvu „Zi Đina“ namenjenu izvozu za Kinu.

Po viđenom kineskoj kompaniji “Zi Đin” se jako žuri da iskopa i poslednji grumen rude. Taman toliko će trajati i deo novosaniranog magistralnog puta Majdanpek – Kučevo – Požarevc. Šta će biti posle, u ovom trenutku o tome niko ne razmišlja.

Predsednik opštine Kučevo bi trebalo da odgovori građanima opštine Kučevo zašto kroz centar Kučeva prolaze teški teretni kamioni? Zašto je odustao od izgradnje zaobilaznice pored Kučeva koja bi smanjila zagađenje ali i gužve u centru varoši? Projekat zaobilaznice je urađen pre više godina i bio je aktuelan do njegovog dolaska na vlast posle čega je arhiviran i verovatno trajno zaboravljen?

Takođe, svi građani opštine Kučevo a i ostalih opština očekuju odgovor na pitanje, zašto se odustalo od dugo najavljene izgradnje autoputa MS Koridor Istok (Crnomorski koridor), Požarevac – Kučevo – Majdanpek – Negotin – Mokranje sa priključnim saobraćajnim trakama autoputu svih opština i gradova u okruženju, na dužoj distanci od 30 kilometara?

Da li se zna da odustankom od ovog autoputa direktno se vrši devalviranje i urušavanje međunarodne geosaobraćajne a time i geoekonomske pozicije Srbije na Balkanu i u Jugoistočnoj Evropi? Ovo znači potpunu međunarodnu saobračajnu izolaciju i ukidanje daleko najkraće, najefikasnije i najbrže saobraćajne veze Beograda sa istočnom Srbijom koja je demografski i socijalno-ekonomski na izdisaju.

(Dopisnik1 tpknews.com iz Kučeva)

PROČITAJ I

17 Komentari

  1. Tačno tako, dnevno oko 60 kamiona koji prevoze kineske kontejnere prolaze kroz Kučevo. Niko nije računao još oko 40 kamiona koji voze trupce iz Srbijašume. Istočna Srbija je postala sirovinska baza

  2. Doktora su zato i postavili na vlast da mafiji ispunjava želje. Dečko nije bio za tu funkciju i to sada svi vide, čak i njegovo najbliže okruženje. Janošević ga ogovara gde stigne, čak je izjavio da se kaje što se uhvatio sa budalom

  3. Tačno tako put je saniran zbog zi đina a ne zbog vlaha koji žive na tom području,zbog kineskih kredita Aleksandar Vučić je poklonio naše prirodne resurse,moraće jednog dana da odgovara za ovaj zločin.

  4. Kinezi su Vucicu vazniji od njegovog naroda koji zivi na ovim prostorima. Kinezi ga kreditima odrzavaju na vlasti zato im i sve daje

  5. Ma kakav crni Rajičić dečko je zalutao u vremenu,on kad ode do toaleta prvo pita milogorca,teško nama sa takvim predsednikom.

  6. Možemo misliti kada bude počeo da radi bivši ŠIK koga su takođe kinezi kupili,satraće nam sve šume. Sa ovakvim predsednikom države mogu da rade apsolutno šta oni hoće.

  7. VUCIC HAT MILOGORAC ERNANNT, UM ALLE ZU SCHLAGEN, DIE IN KUCEVO REBELLEN. IN DEUTSCHLAND WÄRE MILOGORAC IM GEFÄNGNIS.

  8. Пре две недеље смо ја и супруг путовали сат ипо до Пожаревца. То је страшно. Не можеш ни да заобиђеш камионе јер иду и по пет један за другим

  9. I u ovako sludjenoj Srbiji postoje gradovi i opstine koje se trude da svoj budzet sto vise potrose na svojoj teritoriji, za svoje gradjane. Kucevo je onaj ogledni primer otimanja budzeta za racun visih partijskih interesa. Kada je tzv rukovodstvo pristalo da placa reket da bi imali agreman da vrse vlast, Kucevo je ugasilo svetlo, nema zivota ovde vise za sela a bogami i za Kucevo samo. Nista se ovde ne desava osim crkvrnih praznika, namestenih fudbalskih utakmica i stampeda slepera sa kontejnerima. Zar su Kucevljani poznate ulizice i poltroni i zasluzili vise, dosta im je. Sad se pripremaju za Veliku Gospojinu a koga briga iz Hotela koliko djaka krece u skolu. Ivane Hotelski, sramoto lekarska, ostani na moru sa svojim devojkama a pre toga podnesi ostavku. Nisi samo najgori u Hotelskom orkestru vec i sire.

  10. Tpk News su oči gradjana Braničevskog okruga. Da nije Tpk Newsa vlast bi nas i dalje obmanjivala lažima i ništa se ne bi saznalo

  11. Ivane Hotelski, prestani vise da nas obmanjujes. Niko ti u Kucevu vise ne veruje. Stidimo se sto si nas sugradjanin jer si mafijaski predsednik

  12. U vezi TRANSEVROPSKOG
    (Atlantski okean -Crno more )
    MULTIMODALNOG saobraćajnog KORIDORA- Istok (Crnomorskog koridora) i njegovog TRANSEVROPSKOG
    (Atlantski okean -Crno more) DRUMSKOG ASPEKTA-AUTOPUTA .
    I da se ne ponavlja SVE ono sto danas
    CEO ovaj IZDIŠUĆI I IZUMIRUĆI region
    Istočne Srbije (Braničevski,Borski i Zaječarski okrug ) ,CELA najrelevantnija multisektofska struka Srbije i SVE nadležne institucije u Srbijji ODLIČNO ZNAJU o BLOKADI i najstrožijoj CENZURI ovog ,kako ga sami građani CELOG ovog regiona samispontano i dvojako nazivaju ,,KORIDORA ŽIVOTA ,,/ZABRANJENOG KORIDORA,,.
    Pa i to da vaj TRANSEVROPSKI MULTIMODALNI GEOSTRATEŠKI KORIDOR VRAĆA Republiku Srbiju na CENTRALNU GEOSAOBRAĆAJNU POZICIJU,A TIME K NA CENTRALNU VEOEKONOMSKJ POZICIJU na Bakkanu i j Jugoistočnoj Evropi.
    Sve to već znaju SVi (a znaju i KAKO znaju) pa i van Srbije, i ksključivo zbog ZNAČAJA OVOG TRANSEVROPSKOG KORIDORA I NJEGOVE BLOKADE I CENZURE. 😀
    Ali treba samo pogledati ovih samo 15 tak komentara , i samo prebrojati koliko puta je u njima pomenut ovaj i njihov TRANSEVROPSKI ,,KORIDOR ŽIVOTA/,,ZABRANJENI KORIDOR,, .
    I šta je u njima bitno i najvažnije.
    A ostale hiljade Kučevljana i drugih pratilaca ovog portala čitaju i ćute.
    I SVI se čude kako je CEO ovaj region demografski ,ekološki,ekonomski ,socijalno IZDIŠUĆI I IZUMIRUĆI REGION Istočne Srbije GALOPIRAJUĆOM brzinom postaje ,,SFRIČKI KONGO REGION..jedini takav u Evropi naravno i u Srbiji.
    Pa … evo ovako kako piše ovde…
    Jer 1+1= 2
    I moje veliko izvinjenje što sam ponovo prekinuo MNOGO k NEUPOREDIVO VAŽNIJE kučevačke teme i komentare .Ali navike su čudo…😀😀😀
    A Vi poštovani iz TPKNEWS….objavite te tematske mape ,,KORIDORA ŽIVOTA,,/,,ZABRANJENOG KORIDORA,, ,da građani ovog regiona sami gledaju…
    Jer kao i SVI lokalni i regionalni mediji u Istočnoj Srbiji imate ih bar 30 tematski različitih…
    Vaši članci ovom TRANSEVROPSKOM GEOSTRATEŠKOM KORIDORU su zaista veoma dobri i analitični …Ali svi znamo..1slika=1000reči..
    .A do tada te tematske građani mogu gledati na otvorenim i javnim Facebook društvenim grupama ,,AUTOPUT ISTOČNE SRBIJE ,,(više od 3.500 članova i mogostruko više posetilaca…) ,,Odrbans reke Mlave, (više od 9.000 članova i mnogostruko više posetilaca…) i drugim društvenim grupama CELOM ovom IZDIŠUĆEM I IZUMIRUĆEM ,AFRIČKOM KNGO REGIONU,, regionu Istočne Srbije.
    I poz iz 🚞

  13. P S. i izvinjenje za slovne greške…gužva u 🚞..
    Ali da nije vožnje tramvajem 🚞…
    ŠTA bi građani celog ovog JEDINOG ,,AFRIČKOG KONGO REGIONA,,
    u Evropi i naravno u Srbiji ..uopšte i ZNALI o svom sopstvenom ,,KORIDORU ŽIVOTA,,/
    ,,ZABRANJENOM KORIDORU,,…..Pa SVI oni odlično znaju ….da ne bi znali baš NIŠTA….pa uopšte ni ne zameraju i opraštaju slovne i druge greške u kucanju ovih komentara…😉
    Normalni i dobri ljudi…😀

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker