APOKALIPTIČNE SCENE IZ PETROVCA NA MLAVI: Voda poplavila kuće, odnela mostove, putevi više ne postoje (FOTO/VIDEO)

U Braničevskom okrugu za tri dana palo dvostruko više kiše nego tokom katastrofalnih poplava 2014. godine. Poplavljena okolna sela, džakovi brane grad, zatvorene škole i vrtići.

Jako nevreme, koje je u prethodna tri dana zahvatilo ceo Braničevski okrug, najviše je pogodilo opštinu Petrovac na Mlavi, u kojoj su se izlili Mlava i Busur, pa je u petak ujutru proglašena vanredna situacija. Najveću štetu, na usevima i kućama, pretrpela su sela Krvije, Lopušnik, Tabanovac, Šetonje i Veliko i Malo Laole. U Busuru je došlo do poplava i zbog probijanja brane na starom busurskom jezeru, ali u saradnji sa “Srbijavodama”, situacija je sanirana. Neka sela ostala su bez struje, a u samom Petrovcu zatvorene su škole i vrtići.

– Prethodna tri dana na području naše opštine palo je dvostruko više kiše nego u velikim poplavama 2014. godine. Zbog kiše se izlila Mlava i poplavila skoro sva okolna sela, na sreću bez ljudskih žrtava. Iako je vodostaj Mlave opao za 41 centimetar, očekuju se nove padavine i veliki poplavni talas u samom Petrovcu, koji je sada sledeći na udaru. Mi smo se na vreme organizovali, podižu se nasipi od džakova s peskom, i spremni smo da odbranimo grad – rekao je Duško Nedinić, predsednik Opštine Petrovac na Mlavi.

Na obali Mlave, kod restorana “Košuta”, gde je došlo do izlivanja Mlave, zatekli smo brojne građane i aktiviste Crvenog krsta, koji su došli da pomognu oko podizanja bedema. Veći broj građana nalazio se i na mlavskom mostu, posmatrajući zabrinuto reku. Najkritičnije je bilo na periferiji Petrovca, u blizini reke Busur, kod ušća u Mlavu, jer je ona prešla u svoje staro korito i poplavila brojne kuće. Mnogi građani tako su ostali odsečeni, jer zbog vode nisu mogli da izađu u svoje dvorište.

– Jutros je u roku od 10 minuta jurnula voda iz Busura i poplavila nam celo dvorište. Ovde smo suprug i ja, s naše dve devojčice, i ne mrdamo dok se voda ne povuče, jer nemamo čamac da izađemo odavde – rekla nam je Dragana Dobrosavljević, s kojom smo se dovikivali preko ulice, jer nam je bliži pristup zbog visoke vode bio nemoguć. S druge strane ulice okupile su se komšije, posmatrajući kako voda sve više nadire iz Busura.

Foto: Facebook

– Naše kuće su malo dalje odavde, u Ulici 8. oktobar. Čekamo drugi poplavni talas, pa da vodu kod starog mlina kanališemo i preusmerimo dalje od kuća – rekli su nam Dejan Milošević i Dragan Bogosavljević. U ovom kraju grada trebalo bi da se evakuiše oko 50 porodica. Za evakuaciju je bilo predviđeno i više porodica iz seoskih naselja, ali su oni na vreme otišli kod rođaka.

Svako od ugroženih smeštaj može da potraži u Sportskoj hali, kod zgrade Osnovne škole “Bata Bulić”.

– Kod nas je prihvatni centar za poplavljene, ali ovde još nikog nema. Samo je došla i prijavila se jedna žena iz sela Ključ, ali je posle toga otišla kod rođaka. Trenutno je ovde smešten jedino nameštaj iz dečjeg vrtića, da se ne bi poplavio kao 2014. godine – rekli su nam dežurni radnici u Sportskoj hali.

Zbog poplava na području petrovačke opštine neprohodni su putni pravci ka mnogim selima. Poplave su izazvale i probleme na izvorištima vode u Šetonju i Malom Laolu, ali su oni ubrzo sanirani. Iz opštinskog štaba za vanredne situacije poručili su građanima da je, i pored ozbiljnosti situacije, stanje pod kontrolom i da će se, svi zajedno, izboriti i sa ovim poplavama, kao što su to učinili i 2002. i 2014.

Selo Busur najviše pogođen poplavom nakon što je pukla brana na Busurskom jezeru. Mnoge kuće su potpuno uništene, a nakon što se voda povukla ostao je samo mulji i blato.

Ovo selo se nalazi pored rečice Busura, u njenom gornjem toku, koji se kod Petrovca uliva u Mlavu. Kuće su uglavnom rasute pored reke tako da rečno korito i glavni drum praktično prolaze kroz selo. To je ujedno i hendikep Busura, jer čak i nakon manjih padavina dolazi do plavljenja kuća i okućnica. Prilikom većih kiša, selo je pod vodom.

PODRUMI

Da voda ne bi prodrla u podrume stambenih zgrada, stanari su na njihove ulaze postavljali vreće s peskom. Oni koji žive u kućama dovlačili su džakove i njima osiguravali ulazne kapije i vrata.

PATROLE VRAĆALE NOVINARE

Zbog izlivanja Mlave u okolnim selima, nikome do njih nije bio dozvoljen pristup, pa ni brojnim novinarskim ekipama. Na izlasku iz Petrovca i na prilazima ovim selima bile su postavljene policijske patrole, koje su sve redom vraćali nazad, ka Petrovcu, radi bezbednosti.

MARIĆ: UGROŽENO 15 KUĆA

Pomoćnik ministra i načelnik Sektora MUP za vanredne situacije Predrag Marić izjavio je da se preduzimaju sve neophodne operativne i preventivne mere na odbrani od poplava na teritoriji opštine Petrovac na Mlavi.

– Usled velike količine padavina na teritoriji ove opštine došlo je do popuštanja stare brane kod reke Busur, prilikom čega je bilo ugroženo oko petnaestak kuća. Srećom nije bilo potrebe za evakuacijom ljudi – naveo je Marić.

Dodaje da su pripadnici Sektora za vanredne situacije iz Petrovca i Požarevca trenutno na terenu, kao i da stižu ekipe i tim za spasavanje iz Beograda.

– Oni će biti uz sve ljude koji se tamo nalaze. Treba pustiti ljude iz “Srbijavoda” da urade svoj posao i saniraju problem koji je nastao oko brane – rekao je Marić.

PODIVLJALA TURIJA OŠTETILA MOST U SELU PORODIN

Most na Turiji u selu Porodin jednim delom je potpuno uništen i trenutno se drži samo na jednoj strani. Na putevima od Loćike do Vukanje ima mnogo nanosa i odrona i sva raspoloživa mehanizacija Preduzeća za puteve je na terenu, a u saniranju štete učestvuje i Preduzeće za puteve Niš.

Meštanin sela Porodin Dragiša Petrović kaže da ne pamti takvo nevreme. Njemu je voda odnela ambar, kuća u kojoj živi sa svojom porodicom je oštećena, dok su podrumi puni vode.

– Bilo je strašno nevreme, nakon čega je brzo nadošla voda. Odnela je ceo ambar, a na kući ima dosta ošećenja. Trenutno nemamo vodu i ne znamo kada ćemo je ponovo dobiti – kaže Petrović.

(Agencije)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker