Aktivnosti policije na početku i u toku nove školske godine u Braničevskom okrugu

Pripadnici Policijske uprave Braničevskog okruga preduzeće, na početku i u toku nove školske godine, niz preventivnih mera i aktivnosti u cilju unapređenja bezbednosti učenika osnovnih i srednjih škola i bezbednosti školske imovine.

U toku avgusta predstavnici Policijske uprave Požarevac održali su sastanke sa direktorima svih škola sa područja Braničevskog okruga, i predstavnicima školske uprave Požarevac.

U toku septembra, saobraćajni policijski službenici obavljaće pojačane kontrole saobraćaja na putevima, ulicama i raskrsnicama u zonama škola, kojima se najčešće kreću učenici pri dolasku u školu i po povratku kući, zavisno  od rasporeda školskih časova. Akcija će, po potrebi, biti nastavljena i u oktobru.

Pojačane kontrole saobraćaja biće posebno usmerene na sankcionisanje prekršaja vožnje nedozvoljenom brzinom i nepropuštanje pešaka, posebno đaka, na obeleženim pešačkim prelazima.

Najveća pažnja biće posvećena učenicima koji prvi put polaze u školu i kojima će saobraćajna policija pružati pomoć na prilazima školama. U septembru i oktobru, đacima – prvacima biće održana serija predavanja o bezbednom učešću u saobraćaju.

Takođe, policija će pojačati patrolno-pozorničku delatnost u blizini škola, posebno na mestima gde su uočeni češći bezbednosni događaji. Aktivnosti će biti usmerene na suzbijanje i otkrivanje eventualnih krivičnih dela, posebno sa elementima nasilja i u vezi posedovanja i prodaje opojnih droga u zonama škola.

Školski policajci intenzivno će obilaziti škole u cilju pružanja pomoći i efikasnije zaštite učenika i školske imovine.

U okviru preventivnog delovanja, pripadnici Policijske uprave u Požarevcu i Odeljenja za vanredne situacije, u saradnji sa školskim upravama na području Braničevskog okruga, u septembru počeće realizaciju projekta „Osnovi bezbednosti dece„.

Projekat Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja biće realizovan u toku cele školske godine, u svim odeljenjima četvrtog i šestog razreda osnovnih škola, a  obuhvata sledeće nastavne teme:

  1. Policija u službi građana,
  2. Nasilje kao negativna društvena pojava,
  3. Bezbednost dece u saobraćaju,
  4. Prevencija i zaštita dece od zloupotreba opojnih droga i alkohola,
  5. Bezbedno korišćenje interneta i društvenih mreža,
  6. Prevencija i zaštita dece od trgovine ljudima,
  7. Zaštita od požara,
  8. Zaštita od tehničko-tehnoloških opasnosti i prirodnih nepogoda.

Za predavanja su zaduženi naročito obučeni policijski službenici koji poseduju sertifikat za rad sa maloletnicima.

Cilj Projekta je razvoj bezbednosne kulture učenika, u smislu njihove edukacije o bezbednosnim rizicima i pretnjama kojima mogu biti izloženi, načinima prevencije i veštinama ostvarivanja bezbednosne zaštite.

TPKNEWS: PU Požarevac

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker