UVELIKO SE RADI: Veliki radovi u toku na izgradnji i restauraciji u opštini Veliko Gradište (FOTO)

U opštini Veliko Gradište grade se novi i renoviraju stariji objekti pa je predsednik, Dragan Milić, danas sa saradnicima obišao veće investicione radove.

Na Srednjoj školi u Velikom Gradištu u toku su radovi na renoviranju fasade starog dela, sagrađenog još 1929. godine. Sredstva za renoviranje obezbedili su Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u visini od 2.500.000 i opština Veliko Gradište 1.498.392 dinara. Kompletan završetak radova očekuje se do kraja oktobra ove godine.

Radovi na Srednjoj školi

I zgrada Narodne biblioteke “Vuk Karadžić“ dobiće uskoro novi izgled. Na zgradi sa početka 20. veka, u toku je zamena dotrajalih prozora i vrata. Nova fasadna stolarija obezbediće potpunu zaštitu ovog prostora u skladu sa namenom objekta dok radove nadzire Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Smedereva pa nova stolarija zadovoljava i ovaj kriterijum. Vrednost radova je 1.666.666 dinara bez PDV-a, a sredstva su obezbeđena iz budžeta opštine Veliko Gradište.

Biblioteka

U Ramu se nastavljaju intenzivno radovi na tvrđavi koje finasira Turska agencija TIKA. U toku je restauracija kule broj dva dok se na kuli broj tri završavaju zupci. Zupci na kuli broj četiri su već urađeni pa je ovaj deo dobio svoj prvobitni, originalni izgled. Prethodne nedelje, predstavnici firmi nadzora, izvođača, TIKA-e i opštine Veliko Gradište održali su u Ramu sastanak na kojem su razmatrali tri ključna pitanja za dalju restauraciju – boju fuga, raspored zubaca na zivovima i pitanje drenaže atmosferskih voda iz tvrđave. Kako su i ove pojedinosti utanačene, radovi će biti nastavljeni dokle to vremenske prilike budu dozvoljavanje, a očekuje se da se do kraja građevinske sezone zarši više od 60 posto planiranih radova.

Ramska tvrđava

U toku je i izvođenje radova na prvoj i drugoj fazi gasifikacije u Kurjaču, Majilovcu, Đurakovu, Popovcu i Sirakovu u dužini od 25 kilometara. U Kurjaču su radovi pri kraju dok su u Sirakovu, koje su posetili čelnici opštine, već završeni. Ostala naselja gasovod će dobiti do kraja građevinske sezone. U Češljevoj Bari se trenutno polažu čelične cevi kojima se gas sprovodi do Velikog Gradišta, a ovo mesto je, ujedno, i čvorište za mrežu kroz opštinu Veliko Gradište.

Sirakovo

U Srednjevu su nastavljeni radovi na izgradnji dela nove, centralne škole OŠ „Miša Živanović“ dok se u Carevcu radi proširenje područne škole. Izgradnja nove škole u Srednjevu započeta je još devedesetih godina, ali su, zbog nedostatka sredstava, radovi prekidani nekoliko puta. Ove godine obezbeđena su dodatna sredstva od Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u iznosu od 12.000.000 dinara i opštine Veliko Gradište od 1.482.482 dinara koja su opredeljena za završetak fiskulturne sale kako bi se deci obezbedili kvalitetni časovi fizičkog vaspitanja. Pored sale, biće urađeni i prateći delovi – vodovod i kanalizacija kao i keramičarski radovi i sanitarni čvor. U Školi očekuju da će sve biti završeno na vreme, do početka novembra.

Škola u Srednjevu

Istovremeno, u Carevcu je u toku druga faza izgradnje kotlarnice i proširenja dečjeg vrtića. Oko 20 najmlađih polaznika, zbog nedostatka prostora, vrtić pohađa poslepodne, a već početkom narednog meseca moći će da krenu u jutarnju smenu, u novoj učionici. Sredstva za nastavak ovih radova, u visini od 969.291 dinara, obezbeđena su iz budžeta opštine Veliko Gradište.

Vrtić u Carevcu

I u Češljevoj Bari privode se kraju radovi na crkvi Svete Trojice pa će, kako je ugovorom i predviđeno, prva faza biti završena do kraja septembra. Pre početka zime, biće završena spoljašnjost i grubi građevinski radovi te postavljeni bakarni krov i ograda, a nastavak se očekuje na proleće kada bi trebalo da se radi i unutrašnjost crkve. Radovi su započeti prošle godine, a završetak je planiran krajem septembra naredne godine. Izgradnju finansiraju Mesna zajednica i građani Češljeve Bare koji su, većinom, na radu u inostranstvu, uz podršku opštine Veliko Gradište u iznosu od 1.900.000 dinara.

Crkva u Češljevoj Bari

Pored crkve, u Češljevoj Bari uskoro počinje i zamena dela dotrajalog krova na zgradi Doma kulutre. Vrednost radova, koje finansira opština Veliko Gradište, je 250.176 dinara dok je deo materijala obezbedila Mesna zajednica.

Dom kulture u u Češljevoj Bari

TPKNEWS/SOVG

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker