8. PESNIČKI SUSRETI: “Ramski sutoni“ na obali plavog Dunava

Ovogodišnji, osmi po redu, pesnički susreti „Ramski sutoni“ biće održani u subotu 5. avgusta, sa početkom u 20 časova, u selu Ram na obali plavog Dunava u neposrednoj blizini srednjovekovne Ramske tvrđave.

U prelepoj crkvenoj porti, nekadašnjem karavan-saraju, smotru će otvoriti književnik Dragan Jovanović Danilov, a nastupiće muzički ansambli Duo “Amare“ i Trio “Pulsacion“.

“Ramski sutoni“ predstavljaju netakmičarsku pesničku smotru i okupljaju veliki broj pesnika, uglavnom sa područja Braničevskog okruga, ali i iz još nekoliko gradova Srbije.

Manifestaciju je osmislila i pokrenula Biblioteka u Velikom Gradištu pre više od decenije, održavala se nekoliko godina među zidinama tvrđave, a potom je nastupila višegodišnja pauza.

U septembru 2013. godine, u saradnji Turističke organizacije Veliko Gradište, Narodne biblioteke „Vuk Karadžić“ i Kulturnog centra, ponovo su održani Ramski sutoni u prostoru karavansaraja, tik uz samu tvrđavu. Uprkos velikoj pauzi, okupio se značajan broj pesnika iz čitavog Braničevskog okruga koji su svojim stihovima oživeli srednjovekovni ambijent, dok je prigodan umetnički program osvežio sećanje na dugu i bogatu istorijsku prošlost o kojoj svedoče zidine tvrđave, karavansaraja, arheološkog nalazišta Lederata.

U vezi sa tim jeste ideja da se podstakne, zabeleži i predstavi zavičajno stvaralaštvo čitavog okruga koji obuhvata 9 opština: Veliko Gradište, Golubac, Požarevac, Kostolac, Malo Crniće, Petrovac na Mlavi, Žagubica, Žabari, Kučevo, sa mogućnošću da se proširi i na druge regione.

TPKNEWS/SOVG

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker