NESVAKIDAŠNJE HAPŠENJE GRADIŠTANSKE POLICIJE: Baka, u pomoć pozvala policiju, a od njih dobila batine i pritvor kao Božićni poklon! (FOTO)

Ljuta što su joj deca petardom uništila poštansko sanduče, Gordana je pošla za njima, noseći sa sobom dva kuhinjska noža

Gordana Paunović (70) iz Ostrova uhapšena je na Badnje veče, zbog sumnje da je izvršila krivično delo ugrožavanje sigurnosti. Ona je tog dana, revoltirana što su joj deca iz sela ubacila petardu u poštansko sanduče na kapiji, uzela dva kuhinjska noža i krenula da ih traži, usput izgovarajuću pretnje. Čim je video da ona nosi noževe sa sobom, jedan od komšija nazvao je policiju i prijavio je.

Gordana Paunović pred svojom kućom

“U selu je bila policija koju sam ja pozvala zbog petardi. Međutim, umesto da otkriju tu decu koja su mi bacila petardu u poštansko sanduče i njome ga uništili, oni su mene uhapsili i odveli u istražni zatvor. Tamo sam bila od subote do ponedeljka, tako da sam Božićne praznike provela iza rešetaka“, kazala je Gordana. Ona tvrdi da su policajci prilikom hapšenja bili izuzetno grubi prema njoj: – U svojih sedamdeset godina ovo što mi se desilo na Badnji dan u životu nisam doživela. Umesto da otkriju ko mi je petardom uništio sanduče, policija je mene uhapsila. Kada sam ih pitala zašto me hapse jedan od policajaca šutnuo me je po cevanicama, tako da sam od udaraca klekla na zemlju. Onda mi je svom silinom zavrnuo ruku na leđa i na nju stavio lisice. Drugu ruku mi je blaže uvrnula policajka i na nju stavila drugu stranu lisica. Tako su me, kao najvećeg kriminalca, sproveli u požarevački Istražni zatvor -, priča ova starica kako je hapšena.

Pred Osnovnim sudom u Velikom Gradištu, Gordana je u dogovoru sa svojim advokatom, priznala krivicu i sporazumno je osuđena na četiri meseca zatvora, uslovno na godinu dana, zbog krivičnog dela ugrožavanje sigurnosti. Pošto je pretila meštaninu koji je nazvao policiju, ona je dobila i zabranu da mu prilazi. Posle izricanja presude nisu joj vraćeni noževi, nit štap svoje majke, koji je imala kod sebe.

Gordana i majka Dušica pored ostataka poštanskog sandučića

Kako smo saznali iz izvora bliskom istrazi u toku je istraga koja treba da utvrdi ko je bacao petarde i ko je Gordani uništio poštansko sanduče. – Policija je na poziv meštanke došla u Ostrovo i utvrdila da joj je poštansko sanduče koje se nalazilo na kapiji, uništeno. U ovom slučaju radi se o krivičnom delu oštećenja tuđih stvari i utvrdiće se odgovoran za to, koji će meštanki morati da nadoknadi štetu. Ujedno, radi se na utvrđivanju identiteta lica koja su bacala petarde, jer je to zakonom zabranjeno. Ako se radi o deci ispod 14 godina, ona nisu niti krivično, kao ni prekršajno odgovorna, tako da će adekvatne prijave biti podnete protiv njihovih roditelja ili staratelja. Budite uvereni da će svi odgovorni biti adekvatno kažnjeni – rekao nam je naš izvor blizak Osnovnom sudu u Velikom Gradištu.

Sama Gordana kaže da joj sin i ćerka ne žive u selu, i da u kući živi sama sa majkom Dušicom koja ima 87 godina. – Nemamo zaštitu, pa nas godinama mnogi maltretiraju i oštećuju nam imovinu. Verujem da je sada neko decu podbunio da mi bacaju petarde, jer ta ista deca, pošto je običaj da deca na Badnji dan obilaze kuće u selu, gde im meštani daju bombone i slatkiše, pola sata pre uništenja mog sandučeta bili kod mene gde sam im podelila bombone. Nedugo posle toga došli su i bacili mi petardu u sanduče. Ja sam to gledala i odvraćala ih, ali me ona nisu poslušala. Grunulo je kao bomba i iz sandučeta je suknuo plamen, a ono se samo raspalo na param parčad. Mnogo sam se uplašila i pojurila za njima. Čula sam jednog komšiju da viče deci da dođu u njegovu kuću i tu da se sakriju – u dahu nam priča Gordana šta se sve dešavalo toga dana i dodaje: – Nadam da će policija da otkrije o kome se radi i adekvatno ih kazni kao što su i mene ekspresno kaznili.

Gordanina kapija

Njena majka Dušica potvrđuje sve što je ona rekla i dodaje da im čak iz bašte, koju obrađuju preko puta kuće, opustoše kradljivci iz sela. – Živimo u stalnom strahu od komšija. Pakoste nam na razne načine. Uništavaju nam ogradu, lome grane, bacaju so na fasadu kako bi je oštetili… Vrhunac njihove bestijalnosti je krađa mog povrća, koje sa mnogo ljubavi gajim u bašti pored jezera. Ja posejem razno povrće, negujem ga i kada stasa za upotrebu oni ga sve odnesu. Šta ću. Ćutim i trpim, jer sam stara i nemoćna. Nas nema ko da zaštiti. Više puta našu muku prijavljivali smo miliciji u Gradištu, a oni po našem pozivu dođoše i na pravdi Boga uhapsiše mi ćerku. Jel je to pravda prema starim i nemoćnim ženama? – pita se ova starica na pragu desete decenije života.

Zbog toga je Gordana rešila da maltretiranjima stane na put, pa će uz pomoć advokata protiv pojedinih meštana podneti tužbe, a od onih koji su odgovorni za pričinjenu štetu tražiti nadoknadu, kao i za sav pretrpljeni stres, strah i poniženja koja je pretrpela zbog, kako kaže, dečjeg nestašluka podstaknuta od starijih meštana Ostrova.
Po svemu sudeći pravosnažna presuda na osnovu sporazuma o priznavanju krivice, neće biti jedina. U doglednom vremenu biće ih još, donešene od krivičnog, prekršajnog i parničnog suda.

NEOMILJENA U SELU

Mnogi meštani kojim smo se obratili nisu imali lepo mišljenje o Gordani. Većinu njih nam je reklo da je ona teška žena, prekog karaktera i da se sa njom ne može ljudski razgovarati, tako da je mnogi izbegavaju. – Ona ni sa kim u selu ne razgovara, sem sa zetom, mužem pokojne sestre. Čuo sam da je uhapšena i kažnjena. Zaslužila je to,jer je nedokazana. Juriti ljude noževima je nedopustivo. Deca, ko deca su se igrala i u toj igri malo zanela. I kod mene u dvorištu su bacali petarde, a ja ih nisam jurio, već ih poslužio slatkišima –, priča jedan od meštana Ostrova, koji nije hteo da se predstavi ne želeći da zbog toga ima problema sa Gordanom.

PREKRŠAJ

Korišćenje petardi i pirotehničkih sredstava do prošle godine kažnjavalo se sa 30.000 do 50.000 dinara, a od ove godine te kazne iznose od 50.000 do 100.000 dinara. Ukoliko se radi o deci, novčane kazne platiće njihovi roditelji.

M.Veljković

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker