HAOS U BEČU: Nakon skandaloznog snimka sa nećakom ruskog milijardera, Štrahe podneo ostavku! (VIDEO)

Austrijski vicekancelar i lider FPO Hajnc Kristijan Štrahe podneo je ostavku na funkciju vicekancelara, a sutra i na funkciju lidera stranke.

Hajnc-Kristijan Štrahe/Foto: Profimedia

Štrahe se u 11 sati sastao s kancelarom Sebastijanom Kurcom, s kojim je razgovarao o video snimku koji se pojavio sinoć na medijima, na kojem se vidi kako on, zajedno s potpredsednikom stranke Johanom Gudenusom, jednoj navodnoj nećaki ruskog milijardera nudi državne poslove u zamenu za finansijsku podršku njegovoj stranci.

Taj video je nastao u leto 2017. u jeku predizborne kampanje za austrijski parlament, a u javnost su ga izneli nemački magazin Špigl” i dnevnik “Ziddojče cajtung”.

Sve je izvesnije da će Štrahea naslediti ministar infrastrukture i saobraćaja Norbert Hofer.

Hofer je jutros, nešto posle 10 sati, došao u zdanje u kojem se nalazi sediše vicekancelara, što ukazuje na promenu vlasti u FPO.

Prethodno je Socijaldemokratska partija (SPO) zatražila istragu zbog ovog snimka.

Sada Kurc ima mogućnost da objavi rasformiranje koalicije ili će nastaviti koalicionu vladu, ali sa novim vrhom FPO.

U prvoj varijanti, koja je veoma pogodna Kurcu u ovom trenutku, jer je SPO, koja je do sada pojedinačno uvek bila vodeća politička snaga u zemlji, na najnižem istorijskom nivou po podršci građana, a pošto je ova afera zasigurno značajno oštetila imidž FPO, tako da bi ona na vanrednim izborima mogao pobediti sa ogromnom razlikom i čak možda i formirati samostalno vladu.

U svakom slučaju, na mesto lidera FPO doći će aktuelni potpredsednik i ministar saobraćaja Norbert Hofer, s kojim, ako se ne odluči za nove izbore, Kurc može nastaviti vođenje zemlje.

(Tpknews.com/Tanjug)
Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button
Close
Close