NOVI PRAVILNICI U ŠKOLAMA: Ako vaše dete pretuče drugog đaka, pravac na društveno-koristan rad!

Vršnjačko nasilje je nažalost česta pojava u osnovnim i srednjim školama u Srbiji. Međutim, ministarstvo prosvete pronašlo je drugo rešenje. Nasilna i problematična deca ići će na društveno koristan rad.

Ako učenik bije i napada drugog osnovca, ubuduće bi, po novim prosvetnim pravilima, pored smanjene ocene iz vladanja i ukora nastavničkog veća ili direktora kao kaznu mogao da dobije društveno korisni ili humanitarni rad.

Isto važi i za srednjoškolca nasilnika, samo što on može da bude i izbačen iz škole, ali bez problema može da se upiše u neku drugu. Ako dete ponašanjem izazove materijalnu štetu, postojaće jasno definisan vaspitno disciplinski postupak.

– Još se ne zna kako će se sprovoditi zakon o društveno korisnom radu i na koji način, ali verujem da je to dobro za tu decu. Pravilnik se još čeka. Nasilnici će se naći u poziciji da se neko prema njima ponaša onako kako su se oni ponašali prema svojim žrtvama – istakla je Dragana Ćorić, profesorka Pravnog fakulteta iz Novog Sada, na konferenciji o vršnjačkom nasilju “Drug nije meta”.

Biljana Lajović, savetnica ministra prosvete, objasnila je da će kaznu društveno korisnog rada izricati škola, ali uz obaveštenje roditeljima.

M.L.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker