ŠTA JE ISTINA: Evo šta je potrebno za ulaz u Crnu Goru

Izjava anonimnog vozača autobusa da srpski turisti neće moći da pređu crnogorsku granicu bez pasoša, koja je alarmirala građane Srbije, je netačna! Građani Srbije mogu putovati u Crnu Goru samo sa ličnom kartom kao i do sada.

Kako je preneo portal Kamatica, izjava anonimnog vozača autobusa da su u proteklih dvadeset četiri sata putnici vraćani sa crnogorske granice, jer nemaju kod sebe pasoš, odnosno putnu ispravu za maloletnu decu, izazvala je paniku među građanima, takođe kao i da je došlo do promene zakona od kako je Crna Gora pristupila u NATO, i da je za ulazak u ovu zemlju potreban pasoš od prvog jula ove godine.

Svi uznemireni građani, mogu da predahnu, jer su pravila ostala ista kao i do sada. Sve što je potrebno za prelazak crnogorsku granic je važeća lična karta, ili pasoš, nije neophodno i jedno i drugo. Međutim, za maloletno dete, ako putuje samo sa jednim roditeljem, potrebna je i pisana saglasnost drugog roditelja, ili staratelja.

Kontaktirali smo Ministarstvo unutrašnjih poslova i dobili smo informaciju da se u Crnu Goru može putovati kao i do sada, sa važećim putnim ispravama, ličnom kartom ili pasošem.

Ovu informaciju smo proverili i na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, gde je naglašeno da državljani Srbije mogu ulaziti, prelaziti preko teritorije i boraviti u Crnoj Gori do trideset dana sa važećom ličnom kartom, odnosno drugom ispravom na osnovu koje se može utvrditi njihov identitet i državljanstvo.

MUP Crne Gore je saopštio da je režim prelaska državne granice ostao nepromenjen za državljane Srbije, koji žele da letuju u njihovoj državi. Takođe je odbacio navode pojedinih medija da je veći broj državljanina Srbije vraćen sa državne granice sa Crnom Gorom.

– Za prethodna 24 časa u Crnu Goru je ušlo 21.489 lica, a izašlo 19.058 lica. U naznačenom periodu registrovan je jedan slučaj nedozvoljavanja ulaska u Crnu Goru, jer lice nije ispunjavalo uslove za prelazak državne granice. Navodi se u saopštenju uprave crnogorske policije.

TPKNEWWS/N.N.
Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button
Close
Close