PREGLED 3.500 DINARA: Za sve lovce u Braničevskom okrugu obavezan lekarski pregled! (VIDEO)

Lovci, ma koliko ih bilo, s obzirom da su podeljeni na više udruženja, ali i svi ostali stanovnici Braničevskog okruga koji žele da nose oružje, prolaziće obavezne lekarske preglede koje će ubuduće obavljati i Dom zdravlja u Požarevcu.

lovacki-savez-srbije
Foto: Lovački Savez Srbije

Dom zdravlja u Požarevcu izdavaće zdravstvena uverenja osobama koje podnose molbu za produženje ili izdavanje novih dozvola za oružje, kako je izjavio direktor te ustanove dr Dragan Rakić.

Direktor Doma zdravlja Dragan Rakić kaže da su dobili rešenje od inspekcije Ministarstva zdravlja i da će svi podnosioci zahteva uskoro moći da dobiju bliže informacije o postupku pregleda i izdavanja uverenja. Lekarsko uverenje za potrebe izdavanja dozvola za nošenje oružja, važiće pet godina, ali je moguće izdavanje I na kraći vremenski period. Pravilnik o utvrđivanju zdravstvene sposobnosti fizičkih lica za držanje i nošenje oružja, stupio je na snagu 1. oktobra.

Pregledi će započinjati pribavljanjem mišljenja izabranog lekara, nakon čega će podnosioce zahteva koji izvrše uplatu upućivati na lekare specijaliste u Medicini rada. Rakić kaže da će cena usluge iznositi najverovatnije oko 3.500 dinara, ali i da postoji mogućnost da Dom zdravlja Požarevac bude jedina zdravstvena ustanova u okrugu koja će izdavati ovu vrstu uverenja. Veliki problem je znatan broj stanovnika na privremenom radu u inostranstvu. Međutim, oni će umesto kod izabranog lekara (koga većina nema), lekarsku dokumentaciju za preglede (prevedenu na srpski) pribavljati u mestu boravka. Što se dinamike pregleda tiče, direktor DZ je izrazio očekivanje da će tri lekara koja će biti zadužena za ove preglede moći dnevno da pregledaju od 100 do 150 ljudi.

Koliko je zapravo registrovanih lovaca u Braničevskom okrugu?

Iz Lovačko udruženje Požarevac, rekli su da na teritoriji Braničevskog okruga postoji oko 18.700 registrovanih lovaca. Inače, prema podacima koji su se pojavili u medijima pre dve godine, u čitavoj Srbiji postoji između 50 i 60 hiljada registrovanih lovaca.

TPKNEWS

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker