ŠTA JE ISTINA: Evo šta je potrebno za ulaz u Crnu Goru

Izjava anonimnog vozača autobusa da srpski turisti neće moći da pređu crnogorsku granicu bez pasoša, koja je alarmirala građane Srbije, je netačna! Građani Srbije mogu putovati u Crnu Goru samo sa ličnom kartom kao i do sada.

Kako je preneo portal Kamatica, izjava anonimnog vozača autobusa da su u proteklih dvadeset četiri sata putnici vraćani sa crnogorske granice, jer nemaju kod sebe pasoš, odnosno putnu ispravu za maloletnu decu, izazvala je paniku među građanima, takođe kao i da je došlo do promene zakona od kako je Crna Gora pristupila u NATO, i da je za ulazak u ovu zemlju potreban pasoš od prvog jula ove godine.

Svi uznemireni građani, mogu da predahnu, jer su pravila ostala ista kao i do sada. Sve što je potrebno za prelazak crnogorsku granic je važeća lična karta, ili pasoš, nije neophodno i jedno i drugo. Međutim, za maloletno dete, ako putuje samo sa jednim roditeljem, potrebna je i pisana saglasnost drugog roditelja, ili staratelja.

Kontaktirali smo Ministarstvo unutrašnjih poslova i dobili smo informaciju da se u Crnu Goru može putovati kao i do sada, sa važećim putnim ispravama, ličnom kartom ili pasošem.

Ovu informaciju smo proverili i na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, gde je naglašeno da državljani Srbije mogu ulaziti, prelaziti preko teritorije i boraviti u Crnoj Gori do trideset dana sa važećom ličnom kartom, odnosno drugom ispravom na osnovu koje se može utvrditi njihov identitet i državljanstvo.

MUP Crne Gore je saopštio da je režim prelaska državne granice ostao nepromenjen za državljane Srbije, koji žele da letuju u njihovoj državi. Takođe je odbacio navode pojedinih medija da je veći broj državljanina Srbije vraćen sa državne granice sa Crnom Gorom.

– Za prethodna 24 časa u Crnu Goru je ušlo 21.489 lica, a izašlo 19.058 lica. U naznačenom periodu registrovan je jedan slučaj nedozvoljavanja ulaska u Crnu Goru, jer lice nije ispunjavalo uslove za prelazak državne granice. Navodi se u saopštenju uprave crnogorske policije.

TPKNEWWS/N.N.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker