Žagubica poplavljena zbog pucanja privatne, nelegalne brane?

Najmanje pedeset domaćinstava u Žagubici juče i preključè nije imalo električnu energiju, posle katastrofalne bujice koja je u četvrtak ujutro poplavila gotovo celo mesto.

Foto: Facebook

Poplava koja je zadesila Žagubicu u četvrtak ujutro, ostavila je za sobom ogromnu štetu, javljaju naši dopisnici iz Braničevskog okruga.

Ekipe Sektora za vanredne situacije su juče i prekjuče evakuisale ugrožene građane i ispumpavale vodu iz kuća i poplavljenih okućnica u ovom mestu, a prava je sreća što u ovom bujičnom talasu niko nije stradao. Pedesetak domaćinstava u Žagubici juče i prekjuče nisu imala električnu energiju, a ekipe za vanredne situacije su spasile i evakuisale oko 360 osoba u poplavljenoj Žagubici.

Iako je prema izveštajima meteorologa jak i dugotrajni pljusak nakon višednevnih padavina sigurno bio jedan od uzroka poplavnog talasa, u Žagubici se i danas govori o tome da je glavni razlog za ovakvu, u ovom kraju neviđenu katastrofu – pucanje uzvodne brane jednog privatnog preduzeća koja je nelegalno ili nekvalitetno izgrađena. O tome juče nije bilo potvrde od nadležnih organa, jer, prema tumačenju meštana i naših izvora u lokalnoj samoupravi, zbog vode i blata nije bilo moguće doći da navodno nelegalne brane.

Da podsetimo, velika količina vode iz reke Tišnice izlila se u četvrtak ujutro i prekrila veći deo naselja Žagubica. Po prvim procenama, oko 600 kuća je bilo ugroženo vodom, zbog čega je proglašena vanredna situacija na delu teritorije opštine Žagubica, odnosno za naselja Žagubica, Suvi Do, Izvarica, Ribare, Krepoljin, Vukovac, Milatovac i Jošanicu.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker