PRETE IM OTKAZIMA: Medicinari u požarevačkoj bolnici ugroženi!?

Naredne sedmice trebalo bi da se obavi testiranje oko 50 lekara i medicinskog osoblja Opšte bolnice i Hitne pomoći u Požarevcu, koji se trenutno nalaze u samoizolaciji.

Opšta bolnica u Požarevcu

Ova mera, u trajanju od 14 dana, određena im je jer su bili u kontaktu sa pacijentkinjom I.M. (77), koja je, zbog zaraženosti korona virusom prebačena za Beograd.

Iz Opšte bolnice, u karantinu su 6 lekara i 20 medicinskih sestara sa internog odeljenja, rendgena i laboratorije. Od ovih lekara, dva su kardiolozi, dva subspecijalisti i dva specijalizanti. Po gradu se sve češće mogu čuti priče da lekari i sestre rade u lošim i rizičnim uslovima, jer dnevno dobijaju samo po jednu masku i par rukavica, koje treba da menjaju posle svake intervencije, ali ih koriste preko celog dana. Uplašeni su za zdravlje i ogorčeni što ih nadređeni guraju u ovakav životni rizik, ali se ne usuđuju da izađu u javnost, jer im se preti otkazima ukoliko to urade.

Jedna osoba iznela je na požarevačkoj FB grupi podatke o haotičnom stanju u kojima rade i pretnjama koje dobijaju. Ona je navela da rade po 24 sata, umorni, gladni, bez neophodne zaštitne opreme. Međutim, ova objava vrlo brzo je uklonjena, a rukovodstvo bolnice saopštilo je zaposlenima da je sve izneto laž i da će se sada utvrditi ko je to objavio, kako bi bio kažnjen.

Inače, slučajem lečenja pacijentkinje stare 77 godina, koje je danima obavljano bez zaštitne opreme, bavi se i požarevačka policija. Proverava se odgovornost jednog tehničara Hitne pomoći, koji je urgirao da se ona prebaci u bolnicu. Takođe, proverava se i informacija da među onima u karantinu nema jednog lekara infektologa koji je bio u direktnom kontaktu sa obolelom ženom, već i dalje nesmetano radi sa pacijentima.

Ove informacije pokušali smo da proverimo u Zavoda za javno zdravlje Požarevac ali direktorka te ustanove koja svojom delatnošću pokriva podunavski i braničevski okrug, Ana Jovanović, rekla je da ne može da nam da nikakve informacije zbog toga što im je pismenim putem Vlada Srbije dostavila svoj Zaključak, kojim im se zabranjuje da daju bilo kave informacije medijima u vezi Korone.

Na našu konstataciju da je Vlada opozvala taj Zaključak, direktorka nam je rekla da oni nisu dobili ništa napismeno i do daljneg nas uputila da sve informacije u vezi sa pandemijom tražimo isključivo od Ministarstva zdravlja i instituta Batut, a ne od ustanove na čijem ječelu.

M.V.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker