KONKURS “GRADOVI U FOKUSU 2020”: Velikom Gradištu tri miliona za Galeriju

Na konkursu Ministarstva kulture i informisanja „Gradovi u fokusu 2020“ podržana su 22 projekta u ukupnom iznosu od 83,4 miliona dinara a među njima je i opština Veliko Gradište koja je za svoj projekat dobila tri miliona dinara kao stimulans za adaptaciju dela muzejskog prostora namenjenog Gradskoj galeriji.

Foto: Wikipedia

Inače, Veliko Gradište je poznato kao mesto sa najvećim brojem akademskih likovnih umetnika u Srbiji prema broju stanovnika u Srbiji. Ovde se često održavaju međunarodne likovne kolonije i izložbe koje, međutim, nisu imale adekvatan prostor za predstavljanje umetničkih dela.

Pored Velikog Gradišta, sredstva Ministarstva su dobili i Bojnik, Vranje, Aleksandrovac, Negotin, Prokuplje, Kladovo, Priboj, Kanjiža, Knić, Crna Trava, Doljevac, Lebane, Ljubovija, Gornji Milanovac, Vrnjačka Banja, Smederevska Palanka, Vladičin Han, Surdulica, Sombor, Rača i opština Rekovac koja je ujedno dobila i najviše novca po konkursu.

Ove godine na konkurs je stiglo 60 prijava iz isto toliko jedinica lokalne samouprave, od čega je 26 prijava bilo iz gradova i opština čiji projekti su već podržani na prethodnim konkursima, što je novina u odnosu na konkurse ranijih godina.

Na dosada održanih pet konkursa „Gradovi u fokusu“ Ministarstvo kulture i informisanja opredelilo je ukupno više od 650 miliona dinara za 70 projekata, čime je u značajnoj meri povećan kapacitet lokalnih samouprava u oblasti kulture i dat veliki impuls decentralizaciji i demetropolizaciji kulturnog života u Srbiji.

(Tpknews.com/Danas)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker